Yoghurtbitar

Grovt och gott! Lättbakade små frukostbröd som inte behöver rullas till runda bullar.

Du behöver

  • 50 gram jäst
  • 3 dl yoghurt (naturell)
  • 3 dl vatten
  • 5 dl rågmjöl, grovt
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 3 msk mörk sirap
  • 1 dl kruskakli

Gör så här:

Ca 30 stycken

Blanda yoghurt och ljummet vatten och lös jästen i vätskan. Blanda ner alla allt utom vetemjölet och rör någon minut tills allt löst sig.

Tillsätt vetemjöl till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Låt degen jäsa cirka 20 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till en avlång rulle. Dela degen i 30 bitar. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. För finare yta kan du nu pensla med filmjölk eller vispat ägg.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter.

Baka av bullarna i 250 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler och servera nybakade.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av heddis
15 mars 2011

jag har just börjat läsa här och baka egna bröd. igår gjorde jag grahamsbullarna , mycket uppskattat. ang detta recept så tänker jag gör som det står i början om du inte e så van så kan du experimentera senare , kommer jag att göra iallafall

Kommentar av bix
5 januari 2010

Dåligt recept. Om det står att man ska knåda i en matberedare är det ju en fördel om degen går ner i en normal matberedare. Behövs storköksutrustning så borde det stå någonstans. Kanske slarvade jag som inte räknade och mätte i förväg men jag trodde inte att det krävdes.

Redaktionens kommentar
Nej, du ska inte behöva någon specialutrustning.
Svar av eels
23 augusti 2010

Behövs det ju sannerligen inte. En deg som innehåller 6 dl vätska är inga problem att knåda själv. Det gör jag själv 5 dagar i veckan. Är det så fruktansvärt svårt så kan du ta 1 dl mindre vätska så blir degen mindre.

Kommentar av nina
31 januari 2009

man ska INTE pensla innan det ska jäsa... jättetråkigt, nu har jag hållt på en hel dag med det här brödet å så jäser det INGENTING! kanske är självklar grej, men inte för en som precis börjat baka...

Redaktionens kommentar
Tråkigt att höra att det inte blev bra. Penslingen påverkar dock inte jäsningen. Så om bröden inte jäst någonting så beror det på något annat fel. För varm degvätska som tog död på jästen?
Svar av AA
8 november 2010

Mina jäser inte heller. Vet inte vad det är med detta receptet men bra blir det i alla fall inte.


Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

semlor.nu

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se


Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

Vilt är ett klimatsmart alternativ som dessutom ger mycket smak. Låt viltmatlagningen bli en del av vardagen i en härlig pasta carbonara med renskav, som spetsas med enbär!

En klassisk viltskavsgryta blir en rustik festmåltid tillsammans med pressad potatis och grönsaker. Välkommen till ett lite vildare kök!

 viltskav.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...