Yoghurtbitar

Grovt och gott! Lättbakade små frukostbröd som inte behöver rullas till runda bullar.

Du behöver

  • 50 gram jäst
  • 3 dl yoghurt (naturell)
  • 3 dl vatten
  • 5 dl rågmjöl, grovt
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 3 msk mörk sirap
  • 1 dl kruskakli

Gör så här:

Ca 30 stycken

Blanda yoghurt och ljummet vatten och lös jästen i vätskan. Blanda ner alla allt utom vetemjölet och rör någon minut tills allt löst sig.

Tillsätt vetemjöl till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Låt degen jäsa cirka 20 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till en avlång rulle. Dela degen i 30 bitar. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. För finare yta kan du nu pensla med filmjölk eller vispat ägg.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter.

Baka av bullarna i 250 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler och servera nybakade.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av heddis
15 mars 2011

jag har just börjat läsa här och baka egna bröd. igår gjorde jag grahamsbullarna , mycket uppskattat. ang detta recept så tänker jag gör som det står i början om du inte e så van så kan du experimentera senare , kommer jag att göra iallafall

Kommentar av bix
5 januari 2010

Dåligt recept. Om det står att man ska knåda i en matberedare är det ju en fördel om degen går ner i en normal matberedare. Behövs storköksutrustning så borde det stå någonstans. Kanske slarvade jag som inte räknade och mätte i förväg men jag trodde inte att det krävdes.

Redaktionens kommentar
Nej, du ska inte behöva någon specialutrustning.
Svar av eels
23 augusti 2010

Behövs det ju sannerligen inte. En deg som innehåller 6 dl vätska är inga problem att knåda själv. Det gör jag själv 5 dagar i veckan. Är det så fruktansvärt svårt så kan du ta 1 dl mindre vätska så blir degen mindre.

Kommentar av nina
31 januari 2009

man ska INTE pensla innan det ska jäsa... jättetråkigt, nu har jag hållt på en hel dag med det här brödet å så jäser det INGENTING! kanske är självklar grej, men inte för en som precis börjat baka...

Redaktionens kommentar
Tråkigt att höra att det inte blev bra. Penslingen påverkar dock inte jäsningen. Så om bröden inte jäst någonting så beror det på något annat fel. För varm degvätska som tog död på jästen?
Svar av AA
8 november 2010

Mina jäser inte heller. Vet inte vad det är med detta receptet men bra blir det i alla fall inte.


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se


Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

Moussaka är bekväm mat, lätt att förbereda och sköter sig själv i ugnen. Dessutom är den ett bra alternativ till lasagne. Förutom aubergine, som alltid ingår är det lätt att variera fyllningen. Moussaka med potatis eller moussaka utan? Laga efter smak! Detta är dessutom en rätt som blir minst lika god utan kött som med. Gör vegetarisk moussaka och prova gärna vegetarisk moussaka med potatis. Mättande, gott och lätt – riktigt bekväm helgmat!

 

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...