Yoghurtbitar

Grovt och gott! Lättbakade små frukostbröd som inte behöver rullas till runda bullar.

Du behöver

  • 50 gram jäst
  • 3 dl yoghurt (naturell)
  • 3 dl vatten
  • 5 dl rågmjöl, grovt
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 3 msk mörk sirap
  • 1 dl kruskakli

Gör så här:

Ca 30 stycken

Blanda yoghurt och ljummet vatten och lös jästen i vätskan. Blanda ner alla allt utom vetemjölet och rör någon minut tills allt löst sig.

Tillsätt vetemjöl till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Låt degen jäsa cirka 20 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till en avlång rulle. Dela degen i 30 bitar. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. För finare yta kan du nu pensla med filmjölk eller vispat ägg.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter.

Baka av bullarna i 250 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler och servera nybakade.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av heddis
15 mars 2011

jag har just börjat läsa här och baka egna bröd. igår gjorde jag grahamsbullarna , mycket uppskattat. ang detta recept så tänker jag gör som det står i början om du inte e så van så kan du experimentera senare , kommer jag att göra iallafall

Kommentar av bix
5 januari 2010

Dåligt recept. Om det står att man ska knåda i en matberedare är det ju en fördel om degen går ner i en normal matberedare. Behövs storköksutrustning så borde det stå någonstans. Kanske slarvade jag som inte räknade och mätte i förväg men jag trodde inte att det krävdes.

Redaktionens kommentar
Nej, du ska inte behöva någon specialutrustning.
Svar av eels
23 augusti 2010

Behövs det ju sannerligen inte. En deg som innehåller 6 dl vätska är inga problem att knåda själv. Det gör jag själv 5 dagar i veckan. Är det så fruktansvärt svårt så kan du ta 1 dl mindre vätska så blir degen mindre.

Kommentar av nina
31 januari 2009

man ska INTE pensla innan det ska jäsa... jättetråkigt, nu har jag hållt på en hel dag med det här brödet å så jäser det INGENTING! kanske är självklar grej, men inte för en som precis börjat baka...

Redaktionens kommentar
Tråkigt att höra att det inte blev bra. Penslingen påverkar dock inte jäsningen. Så om bröden inte jäst någonting så beror det på något annat fel. För varm degvätska som tog död på jästen?
Svar av AA
8 november 2010

Mina jäser inte heller. Vet inte vad det är med detta receptet men bra blir det i alla fall inte.


Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Söndagsstek

Egen rostbiff

Skippa färdigköpt och laga från grunden. Egen rostbiff är lätt att lyckas med.

helgmenyn.se

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se


Pingst

Pingsttid med dignande kakfat

Vad behövs för en skön pingsthelg? Baka kolakakor och sätt på kaffet!

De flesta klarar av att baka en plåt småkakor och nog är det värt mödan! Hembakad fika smakar bäst mellan hägg och syren i tiden kring pingst. Chokladdrömmar är klassiska trillade kakor som är lätta att lyckas med. Komplettera gärna med sockerkaka! Dukningen är också viktig: små spetsdukar, finkopparna, friska blommor i överflöd gör fikastunden till en välbehövlig vila.

 smakakor.se