Yoghurtbitar

Grovt och gott! Lättbakade små frukostbröd som inte behöver rullas till runda bullar.

Du behöver

  • 50 gram jäst
  • 3 dl yoghurt (naturell)
  • 3 dl vatten
  • 5 dl rågmjöl, grovt
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 3 msk mörk sirap
  • 1 dl kruskakli

Gör så här:

Ca 30 stycken

Blanda yoghurt och ljummet vatten och lös jästen i vätskan. Blanda ner alla allt utom vetemjölet och rör någon minut tills allt löst sig.

Tillsätt vetemjöl till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Låt degen jäsa cirka 20 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till en avlång rulle. Dela degen i 30 bitar. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. För finare yta kan du nu pensla med filmjölk eller vispat ägg.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter.

Baka av bullarna i 250 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler och servera nybakade.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av heddis
15 mars 2011

jag har just börjat läsa här och baka egna bröd. igår gjorde jag grahamsbullarna , mycket uppskattat. ang detta recept så tänker jag gör som det står i början om du inte e så van så kan du experimentera senare , kommer jag att göra iallafall

Kommentar av bix
5 januari 2010

Dåligt recept. Om det står att man ska knåda i en matberedare är det ju en fördel om degen går ner i en normal matberedare. Behövs storköksutrustning så borde det stå någonstans. Kanske slarvade jag som inte räknade och mätte i förväg men jag trodde inte att det krävdes.

Redaktionens kommentar
Nej, du ska inte behöva någon specialutrustning.
Svar av eels
23 augusti 2010

Behövs det ju sannerligen inte. En deg som innehåller 6 dl vätska är inga problem att knåda själv. Det gör jag själv 5 dagar i veckan. Är det så fruktansvärt svårt så kan du ta 1 dl mindre vätska så blir degen mindre.

Kommentar av nina
31 januari 2009

man ska INTE pensla innan det ska jäsa... jättetråkigt, nu har jag hållt på en hel dag med det här brödet å så jäser det INGENTING! kanske är självklar grej, men inte för en som precis börjat baka...

Redaktionens kommentar
Tråkigt att höra att det inte blev bra. Penslingen påverkar dock inte jäsningen. Så om bröden inte jäst någonting så beror det på något annat fel. För varm degvätska som tog död på jästen?
Svar av AA
8 november 2010

Mina jäser inte heller. Vet inte vad det är med detta receptet men bra blir det i alla fall inte.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se


Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

Surdegsbakandet stannade inte vid att bli en våg. Det är en alldeles för bra metod för att glömmas bort! Vi hjälper dig komma igång med din egen surdeg så du kan baka allt från grovt rågbröd med russin till ljust formbröd.

Experimentera gärna med dinkel eller havre för att hitta din favorit till frukosten. För dig som inte har degblandare eller starka armar rekommenderar vi knådfritt dinkelbröd helt utan jäst. Välkommen till en värld av gott bröd!

 surdegsbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...