Tips mot kompakta bullar?

Jag älskar att baka bullar, lite grövre, men de blir så kompakta. Jag är noga med mjölmängden, så att jag inte tar för mycket. När jag arbetar degen så är den kladdig och jag brukar arbeta den ca 10 min i maskin. Har du några råd eller recept på goda grahamsbullar?

- Sanna

Svårt att säga varför bullarna blir kompakta. Du använder inte för mycket mjöl och du knådar med maskin lagom länge. (Se upp bara så att du inte tar för lite mjöl - degen ska ju gå att forma, annars flyter den bara ut!)

Graham brukar gå fint att ha en rätt stor del av utan att bullarna blir kompakta, om du däremot använder grovt rågmjöl kan bullarna ha svårt att jäsa upp.

Några förslag:

Var noga med att lösa jästen i lagom varm vätska. Använd alltid lite salt när du bakar. Låt bullarna jäsa två gånger - först i bunke, sedan på plåt. Och ta god tid på dig vid andra jäsningen, då ska volymen helst bli den dubbla innan du bakar av bullarna.

Sätt in bullarna i en riktigt varm ugn och sänk sedan temperaturen till rätt värme efter några minuter.

Andra förslag är att byta vetemjöl till ett starkare mjöl, så att du får bättre och luftigare bullar. (Blanda till exempel vetemjöl special med grovt mjöl.)

En mindre mängd havregryn gör bullarna både fiberrika och saftiga - också ett knep att prova.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt






Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se


Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

Chokladen står ofta i centrum när det gäller julgodis, men det finns många andra fantastiska smaker att variera med. Nötter, som de är, i form av nougat som i nougatgodis, eller kanske i honungsskorpor med hasselnötter och vanilj, är helt oemotståndliga. Visst hör även skorporna hemma vid godisskålarna? Smaksatta med kardemumma passar de bra till såväl glögg som starkt kaffe.

Finns det förresten några trista pepparkakor över? Gör snabba och superenkla, apelsinsmakande pepparkaksbollar - trasiga pepparkakor har aldrig smakat bättre!

 julgodisrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...