Tips mot kompakta bullar?

Jag älskar att baka bullar, lite grövre, men de blir så kompakta. Jag är noga med mjölmängden, så att jag inte tar för mycket. När jag arbetar degen så är den kladdig och jag brukar arbeta den ca 10 min i maskin. Har du några råd eller recept på goda grahamsbullar?

- Sanna

Svårt att säga varför bullarna blir kompakta. Du använder inte för mycket mjöl och du knådar med maskin lagom länge. (Se upp bara så att du inte tar för lite mjöl - degen ska ju gå att forma, annars flyter den bara ut!)

Graham brukar gå fint att ha en rätt stor del av utan att bullarna blir kompakta, om du däremot använder grovt rågmjöl kan bullarna ha svårt att jäsa upp.

Några förslag:

Var noga med att lösa jästen i lagom varm vätska. Använd alltid lite salt när du bakar. Låt bullarna jäsa två gånger - först i bunke, sedan på plåt. Och ta god tid på dig vid andra jäsningen, då ska volymen helst bli den dubbla innan du bakar av bullarna.

Sätt in bullarna i en riktigt varm ugn och sänk sedan temperaturen till rätt värme efter några minuter.

Andra förslag är att byta vetemjöl till ett starkare mjöl, så att du får bättre och luftigare bullar. (Blanda till exempel vetemjöl special med grovt mjöl.)

En mindre mängd havregryn gör bullarna både fiberrika och saftiga - också ett knep att prova.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se


Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

Pizzabotten, ost och ... tomatsås? Nej, på en vit pizza skippar vi tomatsåsen och får en riktigt krispig botten, penslad med olivolja. Potatis i lövtunna skivor tillsammans med vitlök och färskost blir en elegant, snabblagad pizza. Pizza ai funghi ska förstås toppas med en nypa torkad svamp och smörfrästa champinjoner som gör smaken mustigare. För den som är mindre vågad av sig går capricciosa alltid hem!

 bakapizza.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...