Tips mot kompakta bullar?

Jag älskar att baka bullar, lite grövre, men de blir så kompakta. Jag är noga med mjölmängden, så att jag inte tar för mycket. När jag arbetar degen så är den kladdig och jag brukar arbeta den ca 10 min i maskin. Har du några råd eller recept på goda grahamsbullar?

- Sanna

Svårt att säga varför bullarna blir kompakta. Du använder inte för mycket mjöl och du knådar med maskin lagom länge. (Se upp bara så att du inte tar för lite mjöl - degen ska ju gå att forma, annars flyter den bara ut!)

Graham brukar gå fint att ha en rätt stor del av utan att bullarna blir kompakta, om du däremot använder grovt rågmjöl kan bullarna ha svårt att jäsa upp.

Några förslag:

Var noga med att lösa jästen i lagom varm vätska. Använd alltid lite salt när du bakar. Låt bullarna jäsa två gånger - först i bunke, sedan på plåt. Och ta god tid på dig vid andra jäsningen, då ska volymen helst bli den dubbla innan du bakar av bullarna.

Sätt in bullarna i en riktigt varm ugn och sänk sedan temperaturen till rätt värme efter några minuter.

Andra förslag är att byta vetemjöl till ett starkare mjöl, så att du får bättre och luftigare bullar. (Blanda till exempel vetemjöl special med grovt mjöl.)

En mindre mängd havregryn gör bullarna både fiberrika och saftiga - också ett knep att prova.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se

Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

pastarecept.nu


Vinterpicknick

Gott i skidbacken

Sportlovsdags? Fixa matsäck till skidbacken med hemmagjorda bars!

Just nu vimlar skid– och pulkabackarna av sportlovsfirare i alla åldrar. Och bra mellanmål att ta med upp på backen eller i spåret är ett måste för orken och trivseln. Gör en omgång egna bars att ha i fickan eller väskan. Vill du någonting matigt passar piroger, mjuk picknickpizza eller pestosnurror fint. Fyllda pitabröd eller hembakade korvbröd förhöjer grillningen. Väl inne i stugvärmen passar rykande nybakta scones som allra bäst. Och framåt kvällen en värmande Irish coffee framför brasan!

 utflyktsmat.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...