Frukostbullar över natten

Frukostbullar ska serveras nybakta! Här är receptet som gör det möjligt att njuta av nygräddat men slippa baka på morgonen. 10 minuter i ugn är allt som krävs!

Du behöver

  • 3 dl vatten
  • 2 dl havregryn
  • 1 krm torrjäst
  • 1 dl grahamsmjöl (kan bytas mot vete)
  • ca 4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk matolja

Gör så här:

Dag 1. På kvällen.

Mät upp 3 dl kallt vatten i en bunke. Blanda torrjästen med havregryn och rör ut i vattnet. Rör i grahamsmjöl och 3 dl av vetemjölet.

Rör tills degen är slät och tillsätt salt och olja. Rör igen och tillsätt sedan vetemjöl tills degen inte längre klistrar utan släpper smidigt från bunkens kanter.

Ta nu upp degen på ett mjölat bakbord eller bänk. Dela i 10 lika stora bitar.

Forma till runda, höga bullar eller avlånga bröd. Försök få dem höga, de flyter ut mycket under jäsningen.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och täck med plastfolie eller en bakduk. (Med foliet torkar bröden mindre på ytan och blir ofta lite finare. )

Ställ du plåten i rumstemperatur över natten. Har du varmt i köket så ställ gärna den på en svalare plats. Bäst fungera recpetet när temperaturen är 15-20 grader.

Dag 2. På morgonen.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in bröden mitt i ugnen samtidigt som du stänker en tesked vatten på ugnsbotten för att få ånga i ugnen. (Akta fingrar och ansikte - ångan är varm!)

Grädda bröden i 5 minuter och sänk värmen till 200 grader. Grädda ytterligare 5 minuter.

Lägg bröden på ett galler och täck med en bakduk eller lägg dem direkt i en duk i brödkorgen.

Bröden är bäst nybakade men går också att frysa i plastpåse.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

bakakaka.se

Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

bakakaka.se


Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

På de flesta svenska caféer med självaktning kan man beställa morotskaka. Det är inte utan anledning! Rivna morötter gör kakan härligt saftig. Även rödbetor går bra att använda och resultatet blir en färgstark rödbetskaka som är extra god med citronglasyr.

Glöm bara inte bort den klassiska, kryddiga morotskakan - det är ett bakverk som håller i längden.

 morotskaka.com


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...