Frukostbullar över natten

Frukostbullar ska serveras nybakta! Här är receptet som gör det möjligt att njuta av nygräddat men slippa baka på morgonen. 10 minuter i ugn är allt som krävs!

Du behöver

  • 3 dl vatten
  • 2 dl havregryn
  • 1 krm torrjäst
  • 1 dl grahamsmjöl (kan bytas mot vete)
  • ca 4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk matolja

Gör så här:

Dag 1. På kvällen.

Mät upp 3 dl kallt vatten i en bunke. Blanda torrjästen med havregryn och rör ut i vattnet. Rör i grahamsmjöl och 3 dl av vetemjölet.

Rör tills degen är slät och tillsätt salt och olja. Rör igen och tillsätt sedan vetemjöl tills degen inte längre klistrar utan släpper smidigt från bunkens kanter.

Ta nu upp degen på ett mjölat bakbord eller bänk. Dela i 10 lika stora bitar.

Forma till runda, höga bullar eller avlånga bröd. Försök få dem höga, de flyter ut mycket under jäsningen.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och täck med plastfolie eller en bakduk. (Med foliet torkar bröden mindre på ytan och blir ofta lite finare. )

Ställ du plåten i rumstemperatur över natten. Har du varmt i köket så ställ gärna den på en svalare plats. Bäst fungera recpetet när temperaturen är 15-20 grader.

Dag 2. På morgonen.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in bröden mitt i ugnen samtidigt som du stänker en tesked vatten på ugnsbotten för att få ånga i ugnen. (Akta fingrar och ansikte - ångan är varm!)

Grädda bröden i 5 minuter och sänk värmen till 200 grader. Grädda ytterligare 5 minuter.

Lägg bröden på ett galler och täck med en bakduk eller lägg dem direkt i en duk i brödkorgen.

Bröden är bäst nybakade men går också att frysa i plastpåse.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se


Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

Vi erkänner gärna att vi älskar choklad! I allt från stabila kladdkakor till muffins. Få efterrätter är lika självklara till en god middag som de med choklad. Tackar du nej till hemgjord chokladglass, banankaka eller den härliga franska chokladkakan? Chokladälskaren som redan bakat mandelbrownies gör klokt i att prova ett nytt recept på chokladkaka med rött vin. Kan det bli godare?

 bakakaka.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...