Frukostbullar över natten

Frukostbullar ska serveras nybakta! Här är receptet som gör det möjligt att njuta av nygräddat men slippa baka på morgonen. 10 minuter i ugn är allt som krävs!

Du behöver

  • 3 dl vatten
  • 2 dl havregryn
  • 1 krm torrjäst
  • 1 dl grahamsmjöl (kan bytas mot vete)
  • ca 4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk matolja

Gör så här:

Dag 1. På kvällen.

Mät upp 3 dl kallt vatten i en bunke. Blanda torrjästen med havregryn och rör ut i vattnet. Rör i grahamsmjöl och 3 dl av vetemjölet.

Rör tills degen är slät och tillsätt salt och olja. Rör igen och tillsätt sedan vetemjöl tills degen inte längre klistrar utan släpper smidigt från bunkens kanter.

Ta nu upp degen på ett mjölat bakbord eller bänk. Dela i 10 lika stora bitar.

Forma till runda, höga bullar eller avlånga bröd. Försök få dem höga, de flyter ut mycket under jäsningen.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och täck med plastfolie eller en bakduk. (Med foliet torkar bröden mindre på ytan och blir ofta lite finare. )

Ställ du plåten i rumstemperatur över natten. Har du varmt i köket så ställ gärna den på en svalare plats. Bäst fungera recpetet när temperaturen är 15-20 grader.

Dag 2. På morgonen.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in bröden mitt i ugnen samtidigt som du stänker en tesked vatten på ugnsbotten för att få ånga i ugnen. (Akta fingrar och ansikte - ångan är varm!)

Grädda bröden i 5 minuter och sänk värmen till 200 grader. Grädda ytterligare 5 minuter.

Lägg bröden på ett galler och täck med en bakduk eller lägg dem direkt i en duk i brödkorgen.

Bröden är bäst nybakade men går också att frysa i plastpåse.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

pajrecept.se

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se


Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

Sockerkakor kan bakas och serveras på så många olika sätt. Otroliga tårtor, bakelser eller rulltårtor...

Men ibland är det enkla gott nog, jag till och med det godaste! Baka en enkel sockerkaka som passar fint till eftermiddagsteet eller kaffet. Lite vispad grädde och en god sylt till, kanske? Visst passar sockerkan också fint på kakfatet - men den klarar sig lika bra på egen hand. Enkelt men gott! Eller kanske till och med enklast men godast?

 sockerkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...