Rågbullar med linfrön

Goda och mättande bullar med mycket fibrer och fin smak. Njut dem varma, gärna med en god hårdost!

Du behöver

  • 6 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl linfrön
  • 3 dl rågmjöl
  • 11 dl vetemjöl
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt

Gör så här:

20 stycken

Lös jästen i det ljumma vattnet. Blanda ner alla allt utom vetemjölet och saltet och rör någon minut. Tillsätt vetemjöl till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 20 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar. Rulla till bullar och platta till lite. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. För finare yta kan du nu pensla med filmjölk.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter.

Baka av bullarna i 250 grader i 10-12 minuter. Låt svalna något på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
15 januari 2016

har ni bra recept på bröd som man kan göra på kort tid.typ på morgonen.

mvh susanne

Kommentar av britt h
13 januari 2010

Fattas det inte något i degen den vart alldeles för hård

Svar av Leif GW Persson
13 september 2011

Väg istället för dl. Kan bli för mkt då. 1dl vetemjöl = 60gr. Olika vikt för olika produkter. 1dl vatten = 100gr :-)

Kommentar av Jonas
20 januari 2010

Kalasgoda, barnen gillade dem också.

Använde grovt och fint rågmjöl 50/50 och bara 550gr vetemjöl(ung 9dl)

Kommentar av baktoki-johanna
20 februari 2010

Jättegoda bullar! Hur goda som helst att rosta:)

Jag hade i surdeg i degen också, blev bra.

Bytte ut 2 deciliter vetemjöl mot grovt, ingen vidare skillnad men bättre för magen:)

Kommentar av Rebecca
9 augusti 2010

Varför heter de rågbullar när det bara är tre dl rågmjöl av totalt 14 dl mjöl ?

Svar av eva li
15 december 2011

håller med!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se

Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

bakakaka.se


Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

Hoppa över ris eller kokt potatis till söndagssteken och gör goda potatishalvor i ugn, smaksatta med pepparrot och lagrad ost. Perfekt tillbehör till både nötstek, lamm och biffar! Lägg till sallad och bröd så har du en riktig helgmiddag. Efterrätt? Både snabblagad björnbärskaka med vispgrädde och chokladkaka matchar menyn. Smaklig helg!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...