Rågbullar med linfrön

Goda och mättande bullar med mycket fibrer och fin smak. Njut dem varma, gärna med en god hårdost!

Du behöver

  • 6 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl linfrön
  • 3 dl rågmjöl
  • 11 dl vetemjöl
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt

Gör så här:

20 stycken

Lös jästen i det ljumma vattnet. Blanda ner alla allt utom vetemjölet och saltet och rör någon minut. Tillsätt vetemjöl till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 20 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar. Rulla till bullar och platta till lite. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. För finare yta kan du nu pensla med filmjölk.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter.

Baka av bullarna i 250 grader i 10-12 minuter. Låt svalna något på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
15 januari 2016

har ni bra recept på bröd som man kan göra på kort tid.typ på morgonen.

mvh susanne

Kommentar av britt h
13 januari 2010

Fattas det inte något i degen den vart alldeles för hård

Svar av Leif GW Persson
13 september 2011

Väg istället för dl. Kan bli för mkt då. 1dl vetemjöl = 60gr. Olika vikt för olika produkter. 1dl vatten = 100gr :-)

Kommentar av Jonas
20 januari 2010

Kalasgoda, barnen gillade dem också.

Använde grovt och fint rågmjöl 50/50 och bara 550gr vetemjöl(ung 9dl)

Kommentar av baktoki-johanna
20 februari 2010

Jättegoda bullar! Hur goda som helst att rosta:)

Jag hade i surdeg i degen också, blev bra.

Bytte ut 2 deciliter vetemjöl mot grovt, ingen vidare skillnad men bättre för magen:)

Kommentar av Rebecca
9 augusti 2010

Varför heter de rågbullar när det bara är tre dl rågmjöl av totalt 14 dl mjöl ?

Svar av eva li
15 december 2011

håller med!


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

pannkakor.se

Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

viltskav.se


Småkakor

Nya småkakorna som alla kan baka!

Glöm kexpaketet: Enkla havrekakor kan alla baka!

Hembakat är alltid godast. Men ibland vill man bara ha något lättbakat utan att stå länge i köket. Småkakor är det perfekta allternativ till köpta kex eller torra bullar.
Klassiska syltkakor eller chokladbröd är alltid gott. Men prova ett nytt, lättbakat recept: Enkla havrekakor är superlätt att lyckas med. Dessutom både snabba och billiga, men framförallt goda! Eller så bakar du en variant på havrekakor med kardemumma och russin som omväxling. Gillar du kolakakor? Prova våra nya chokladkolakakor som är en blandning av kolakaka och chokladkaka. Eller kanske ett nytt recept på glutenfria havrekakor med kokos? Riktigt gott och lättbakat till fikat!

 smakakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...