Honungsbullar med aprikoser och pumpafrön

Saftiga bullar bakade utan knådning.

Du behöver

  • 15 g jäst
  • 800 g kallt vatten (8 dl)
  • 75 g pumpafrön (1 dl)
  • 100 g torkade aprikoser
  • 20 g rapsolja (2 msk)
  • 50 g honung (2 1/2 msk)
  • 300 g grahamsmjöl (5 dl)
  • ca 780 g vetemjöl (13 dl)
  • 12 g salt (2 tsk)
  • 1 ägg
  • pumpakärnor, att strö över

Gör så här:

Cirka 30 stycken.

Klipp eller skär aprikoserna i små bitar. Smula jästen i en bunke och lös den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med rapsolja, aprikoser, honung, pumpafrön och grahamsmjöl. Rör om och tillsätt därefter salt och vetemjöl. Arbeta snabbt samman till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.

Ta tag i degen i bunkens kant, dra ut och vik in mot mitten. Fukta gärna händerna först. Fortsätt runt hela bunken. Upprepa vilan och vikningen ytterligare två gånger med cirka 30 minuters mellanrum. Låt jäsa i 45 minuter.

Dela degen i två jämnstora delar. Dra ut varje del på mjölat bakbord till en längd, cirka 15x70 centimeter. Vik samman från sida till sida och vänd med skarven nedåt. Skär varje längd i 15 bitar med en vass kniv. Lägg på plåt med bakplåtsduk. Pensla med uppvispat ägg och strö pumpakärnor över. Låt jäsa i 45 minuter och sätt under tiden ugnen på 250 grader. Grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

pastarecept.nu

Fisksoppa

Fisk ger smaken

Få rätter är så tacksamma som fisksoppa. Mycket smak för liten insats!

fisksoppa.se


Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

Det finns förstås mängder av kluriga sätt att baka läskigt goda och snygga kakor till Halloween! Med mintglasyr i spritsen kan man dekorera chokladkakor med spindlar, spöken och monster... Muffins är en bra grund som kan användas till små monsterbakelser. Baka dem med rivna rödbetor i smeten, dekorera och vips blir det blodröda muffins som görs otäckt snygga med strössel, godisbitar och karamellfärg. Fantasin sätter gränserna - baka inte för kusligt bara...

 halloweenrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...