Honungsbullar med aprikoser och pumpafrön

Saftiga bullar bakade utan knådning.

Du behöver

  • 15 g jäst
  • 800 g kallt vatten (8 dl)
  • 75 g pumpafrön (1 dl)
  • 100 g torkade aprikoser
  • 20 g rapsolja (2 msk)
  • 50 g honung (2 1/2 msk)
  • 300 g grahamsmjöl (5 dl)
  • ca 780 g vetemjöl (13 dl)
  • 12 g salt (2 tsk)
  • 1 ägg
  • pumpakärnor, att strö över

Gör så här:

Cirka 30 stycken.

Klipp eller skär aprikoserna i små bitar. Smula jästen i en bunke och lös den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med rapsolja, aprikoser, honung, pumpafrön och grahamsmjöl. Rör om och tillsätt därefter salt och vetemjöl. Arbeta snabbt samman till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.

Ta tag i degen i bunkens kant, dra ut och vik in mot mitten. Fukta gärna händerna först. Fortsätt runt hela bunken. Upprepa vilan och vikningen ytterligare två gånger med cirka 30 minuters mellanrum. Låt jäsa i 45 minuter.

Dela degen i två jämnstora delar. Dra ut varje del på mjölat bakbord till en längd, cirka 15x70 centimeter. Vik samman från sida till sida och vänd med skarven nedåt. Skär varje längd i 15 bitar med en vass kniv. Lägg på plåt med bakplåtsduk. Pensla med uppvispat ägg och strö pumpakärnor över. Låt jäsa i 45 minuter och sätt under tiden ugnen på 250 grader. Grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Kladdkakor

Kladdkaka med hallon

Variera favoritfikat och sätt smak på kladdisen! Kladdkaka med hallon är enkel lyxfika.

kladdkakor.se

Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

hembakatbrod.se


Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

Få tackar nej till nybakade frukostbullar, men få vill ställa sig och baka direkt på morgonen. Men det finns knep för att enkelt få nybakade bullar utan mycket jobb: Kalljäs bullarna över natten och baka riktigt gott bröd på morgonen.
Prova något av våra tre bra recept på grahamsbullar som blir extra goda om de jäser över natten! Klassiska grahamsbullar som du låter jäsa färdiga på plåten, eller en variant på grahamsbullar med havregryn i degen som ger mer fibrer. Eller så provar du ett nytt recept på riktigt smarta frukostbullar, där du inte knådar degen på morgonen utan bara delar den i bitar och gräddar. Garanterat luftiga och smakrika frukostbullar utlovas…

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...