Honungsbullar med aprikoser och pumpafrön

Saftiga bullar bakade utan knådning.

Du behöver

  • 15 g jäst
  • 800 g kallt vatten (8 dl)
  • 75 g pumpafrön (1 dl)
  • 100 g torkade aprikoser
  • 20 g rapsolja (2 msk)
  • 50 g honung (2 1/2 msk)
  • 300 g grahamsmjöl (5 dl)
  • ca 780 g vetemjöl (13 dl)
  • 12 g salt (2 tsk)
  • 1 ägg
  • pumpakärnor, att strö över

Gör så här:

Cirka 30 stycken.

Klipp eller skär aprikoserna i små bitar. Smula jästen i en bunke och lös den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med rapsolja, aprikoser, honung, pumpafrön och grahamsmjöl. Rör om och tillsätt därefter salt och vetemjöl. Arbeta snabbt samman till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.

Ta tag i degen i bunkens kant, dra ut och vik in mot mitten. Fukta gärna händerna först. Fortsätt runt hela bunken. Upprepa vilan och vikningen ytterligare två gånger med cirka 30 minuters mellanrum. Låt jäsa i 45 minuter.

Dela degen i två jämnstora delar. Dra ut varje del på mjölat bakbord till en längd, cirka 15x70 centimeter. Vik samman från sida till sida och vänd med skarven nedåt. Skär varje längd i 15 bitar med en vass kniv. Lägg på plåt med bakplåtsduk. Pensla med uppvispat ägg och strö pumpakärnor över. Låt jäsa i 45 minuter och sätt under tiden ugnen på 250 grader. Grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

scones.se

Soppa

Soppa räddar vardagen

En gryta full med ångande tomatsoppa, till det en bit gott bröd. Vad sägs om en sådan vardagsmiddag?

sopprecept.se


Snabbakat

Långpannan

Bara det enkla är gott nog! Baka rutor i långpannan och njut i all enkelhet!

Baka måste inte vara krångligt. Ibland vill man göra det buslätt och till många gäster, men trots det slippa butiksbakade kakor. Då är långpannan din vän! Gör godaste kladdkakan som räcker till många och går lätt att slänga ihop. Gör kokosrutor, klassiskt, enkelt och oemotståndligt!

Har du många gäster på gång passar en dubbel sats smulpaj utmärkt och varför inte laga en dubbel matpaj också? Eller kanske en omgång frukostbullar eller en rejäl pizza, allt i långpannan!

Gör det enkelt ibland, men gott!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...