Honungsbullar med aprikoser och pumpafrön

Saftiga bullar bakade utan knådning.

Du behöver

  • 15 g jäst
  • 800 g kallt vatten (8 dl)
  • 75 g pumpafrön (1 dl)
  • 100 g torkade aprikoser
  • 20 g rapsolja (2 msk)
  • 50 g honung (2 1/2 msk)
  • 300 g grahamsmjöl (5 dl)
  • ca 780 g vetemjöl (13 dl)
  • 12 g salt (2 tsk)
  • 1 ägg
  • pumpakärnor, att strö över

Gör så här:

Cirka 30 stycken.

Klipp eller skär aprikoserna i små bitar. Smula jästen i en bunke och lös den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med rapsolja, aprikoser, honung, pumpafrön och grahamsmjöl. Rör om och tillsätt därefter salt och vetemjöl. Arbeta snabbt samman till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.

Ta tag i degen i bunkens kant, dra ut och vik in mot mitten. Fukta gärna händerna först. Fortsätt runt hela bunken. Upprepa vilan och vikningen ytterligare två gånger med cirka 30 minuters mellanrum. Låt jäsa i 45 minuter.

Dela degen i två jämnstora delar. Dra ut varje del på mjölat bakbord till en längd, cirka 15x70 centimeter. Vik samman från sida till sida och vänd med skarven nedåt. Skär varje längd i 15 bitar med en vass kniv. Lägg på plåt med bakplåtsduk. Pensla med uppvispat ägg och strö pumpakärnor över. Låt jäsa i 45 minuter och sätt under tiden ugnen på 250 grader. Grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

pannkakor.se

Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

hembakatbrod.se


Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

Långpannan är lösningen på många kakproblem. Har du många kaksugna är det otroligt tacksamt att kunna laga mycket på en gång. Och dessutom snabbt! Har du lagat kladdkaka, brownies och mockarutor är det hög tid för omväxling. Prova morotskaka med choklad och apelsinsmak. En garanterad höjdare till fika och efterrätt!

 morotskaka.com


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...