Honungsbullar med aprikoser och pumpafrön

Saftiga bullar bakade utan knådning.

Du behöver

  • 15 g jäst
  • 800 g kallt vatten (8 dl)
  • 75 g pumpafrön (1 dl)
  • 100 g torkade aprikoser
  • 20 g rapsolja (2 msk)
  • 50 g honung (2 1/2 msk)
  • 300 g grahamsmjöl (5 dl)
  • ca 780 g vetemjöl (13 dl)
  • 12 g salt (2 tsk)
  • 1 ägg
  • pumpakärnor, att strö över

Gör så här:

Cirka 30 stycken.

Klipp eller skär aprikoserna i små bitar. Smula jästen i en bunke och lös den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med rapsolja, aprikoser, honung, pumpafrön och grahamsmjöl. Rör om och tillsätt därefter salt och vetemjöl. Arbeta snabbt samman till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.

Ta tag i degen i bunkens kant, dra ut och vik in mot mitten. Fukta gärna händerna först. Fortsätt runt hela bunken. Upprepa vilan och vikningen ytterligare två gånger med cirka 30 minuters mellanrum. Låt jäsa i 45 minuter.

Dela degen i två jämnstora delar. Dra ut varje del på mjölat bakbord till en längd, cirka 15x70 centimeter. Vik samman från sida till sida och vänd med skarven nedåt. Skär varje längd i 15 bitar med en vass kniv. Lägg på plåt med bakplåtsduk. Pensla med uppvispat ägg och strö pumpakärnor över. Låt jäsa i 45 minuter och sätt under tiden ugnen på 250 grader. Grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

efterratter.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se


Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

En välgjord pizza är en fest för både ögat och gommen. Baka den själv från grunden så behöves bara enkla pålägg för att lyckas. Börja med en riktigt god botten, luftig och frasig. Bäst lyckas du med en långjäst pizzadeg, men även en pizza gjord på snabb pizzadeg kan bli en läckerhet. Ska du ta med pizzan på utflykten passar ofta en mjuk pizzabotten bättre.

En hemmakokt tomatsås och du är i land med en aubergine och ruccolapizza som slår många omständiga recept med massor av ingredienser. Som så ofta, det enkla kan vara det riktigt goda!

 bakapizza.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...