Fruktbullar

Goda bullar, fulla med torkad frukt och frön! Passar utmärkt med marmelad eller en god ost. Varför inte även till eftermiddagsfikan?

Du behöver

  • 2 dl yoghurt
  • 3 dl vatten
  • 50 gram jäst
  • 1,5 dl torkade, hackade dadlar
  • 1 dl russin
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl rågmjöl
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk fruktsocker
  • 1 tsk salt

Gör så här:

32 stycken

Blanda vatten och yoghurt, värm till ljummet. Lös jästen i det ljumma vätskan. Blanda ner alla allt utom saltet och vetemjölet. Blanda och tillsätt mjölet lite i taget tills degen blir smidig. Knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare.

Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa i bunken med en ren handduk över i cirka 20 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 32 bitar. Rulla till bullar och platta till lite. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. För finare yta kan du nu pensla med filmjölk.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter.

Baka av bullarna i 250 grader i 10-12 minuter. Låt svalna något på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av michaela 15 år
3 januari 2009

frukt bullar låter jätte gott. ska prova dom i morgon!<3<3


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

bärrecept.se

Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

smakakor.se


Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

Squash, som finns i mängder av varianter och färger är utmärkt att servera som soppa. Ofta mild i smaken och med en vacker färg, även när den mixas slät.

Tillsammans med nybakat bröd och kanske lite fräst skogssvamp lyser squashsoppan fint på middagsbordet!

 sopprecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...