Fruktbullar

Goda bullar, fulla med torkad frukt och frön! Passar utmärkt med marmelad eller en god ost. Varför inte även till eftermiddagsfikan?

Du behöver

  • 2 dl yoghurt
  • 3 dl vatten
  • 50 gram jäst
  • 1,5 dl torkade, hackade dadlar
  • 1 dl russin
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl rågmjöl
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk fruktsocker
  • 1 tsk salt

Gör så här:

32 stycken

Blanda vatten och yoghurt, värm till ljummet. Lös jästen i det ljumma vätskan. Blanda ner alla allt utom saltet och vetemjölet. Blanda och tillsätt mjölet lite i taget tills degen blir smidig. Knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare.

Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa i bunken med en ren handduk över i cirka 20 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 32 bitar. Rulla till bullar och platta till lite. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. För finare yta kan du nu pensla med filmjölk.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter.

Baka av bullarna i 250 grader i 10-12 minuter. Låt svalna något på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av michaela 15 år
3 januari 2009

frukt bullar låter jätte gott. ska prova dom i morgon!<3<3


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se


Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

Till mellanmål passar mättande hirsgröt, som brukar uppskattas av barn. Prova råggröt som går snabbt att koka och blir en stadig start på dagen. Tillbehören varierar du efter egen smak. Prova sylt, bär eller frukt - och varför inte hemlagat äppelmos? Med din egen favorit kommer du längta till frukost!

 gröt.com


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...