Tunna vetekakor

Mjuka, tunna och söta kakor som är mångas favorit! Du bakar dem lätt hemma i den vanliga ugnen. Klart godare än de du köper i plastpåse...

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 100 gram havregryn, 2,5 dl
  • 50 gram jäst
  • 70 gram socker, 0,9 dl
  • 100 gram rapsolja 1,2 dl
  • 700 gram vetemjöl, ca 12 dl
  • 7 gram salt, 1 tsk

Gör så här:

Häll mjölken i degbunken och finfördela jästen däri. Blanda ner alla ingredienserna utom saltet. Knåda degen i 10 minuter med degblandare eller hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen vila 30 minuter i bunken.

Tag upp på bakbordet och kavla ut till den blir en centimeter tjock. Ta ut runda kakor med ett dricksglas. Kavla ut kakorna så de är riktigt tunna.

Låt jäsa på plåten till de har blivit cirka en centimeter höga. Nagga kakorna precis innan de ska in i ugnen.

Grädda i 225 grader i fem minuter. Låt svalna under bakduk på galler.

Går fint att frysa och håller sig mjuka om de packas in i plastpåse så fort de svalnat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ronja
5 oktober 2014

Gjorde tunna vetekakor idag. Gick väldigt smidigt trots att min hushållsassistent gick sönder. Bara att knåda på. Mycket goda och väldigt lätta att göra.

Kommentar av YVONNE
17 juli 2013

SUPERGODA,LÄTTA ATT GÖRA.JAG TREDUBBLAR SATSEN SÅ RÄCKER DET ETT TAG..

Kommentar av jim
29 januari 2013

Ett jättegott bröd som jag bakar ofta.Skillnaden är utbakningen, jag formar degen till en lång korv som sedan skärs i bitar. Bröden görs inte större än att de kan stoppas i brödrosten.

Kommentar av osignerat
30 mars 2011

Tack för jätte fin hemsida, I love IT. Bakade igår tunna vetekakor, de är lite små, men hoppas att de smakar bra. Tack för att NI finns. Wendela Rahm

Kommentar av Mia
22 mars 2011

Hej! Är det någon som har provat att göra dessa så att de blir som de mjuka rågkakorna man också kan köpa? Eller är det någon som har ett sådant recept?

Kommentar av Aria
11 februari 2011

Vad är en hushållsassistent?Kan man knåda för hand om man inte har en?

Svar av Mia
22 mars 2011

Det går alldeles utmärkt att knåda degen för hand. Knåda så länge du orkar, helst 15 min. Jag brukar dock tröttna efter caa 5 min och det brukar bli bra ändå. Men som sagt, ju längre du knådar desto bättre stuktur får du på dina bullar/kakor.

Kommentar av Kjell
9 februari 2011

Kanongott, barnen blev sjukt förtjusta i detta. Lite mer salt än vad receptet beskriver bara. Så trycker man på lite mer smak..

Kommentar av Marie
21 december 2010

Gunnel: brukar vara fingervarmt så jästen kan göra sitt.

blir det lika bra om man byter ut rapsoljan mot olivolja tro?

Svar av Rebecca
5 februari 2011

Troligen kommer brödet få smak av olivoljan, rapsolja i sig har ju ingen speciell smak.

Kommentar av Gunnel
23 november 2010

Varm eller kall mjölk, frågar man sig?

Svar av Lotta
8 februari 2012

Det undrar jag också?!

Svar av Jesper
25 februari 2012

Med ljumen/vam mjölk jäser det lite snabbare men har du inte så brottom så funkar det utmärkt med kall mjölk


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...