Tunna vetekakor

Mjuka, tunna och söta kakor som är mångas favorit! Du bakar dem lätt hemma i den vanliga ugnen. Klart godare än de du köper i plastpåse...

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 100 gram havregryn, 2,5 dl
  • 50 gram jäst
  • 70 gram socker, 0,9 dl
  • 100 gram rapsolja 1,2 dl
  • 700 gram vetemjöl, ca 12 dl
  • 7 gram salt, 1 tsk

Gör så här:

Häll mjölken i degbunken och finfördela jästen däri. Blanda ner alla ingredienserna utom saltet. Knåda degen i 10 minuter med degblandare eller hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen vila 30 minuter i bunken.

Tag upp på bakbordet och kavla ut till den blir en centimeter tjock. Ta ut runda kakor med ett dricksglas. Kavla ut kakorna så de är riktigt tunna.

Låt jäsa på plåten till de har blivit cirka en centimeter höga. Nagga kakorna precis innan de ska in i ugnen.

Grädda i 225 grader i fem minuter. Låt svalna under bakduk på galler.

Går fint att frysa och håller sig mjuka om de packas in i plastpåse så fort de svalnat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ronja
5 oktober 2014

Gjorde tunna vetekakor idag. Gick väldigt smidigt trots att min hushållsassistent gick sönder. Bara att knåda på. Mycket goda och väldigt lätta att göra.

Kommentar av YVONNE
17 juli 2013

SUPERGODA,LÄTTA ATT GÖRA.JAG TREDUBBLAR SATSEN SÅ RÄCKER DET ETT TAG..

Kommentar av jim
29 januari 2013

Ett jättegott bröd som jag bakar ofta.Skillnaden är utbakningen, jag formar degen till en lång korv som sedan skärs i bitar. Bröden görs inte större än att de kan stoppas i brödrosten.

Kommentar av osignerat
30 mars 2011

Tack för jätte fin hemsida, I love IT. Bakade igår tunna vetekakor, de är lite små, men hoppas att de smakar bra. Tack för att NI finns. Wendela Rahm

Kommentar av Mia
22 mars 2011

Hej! Är det någon som har provat att göra dessa så att de blir som de mjuka rågkakorna man också kan köpa? Eller är det någon som har ett sådant recept?

Kommentar av Aria
11 februari 2011

Vad är en hushållsassistent?Kan man knåda för hand om man inte har en?

Svar av Mia
22 mars 2011

Det går alldeles utmärkt att knåda degen för hand. Knåda så länge du orkar, helst 15 min. Jag brukar dock tröttna efter caa 5 min och det brukar bli bra ändå. Men som sagt, ju längre du knådar desto bättre stuktur får du på dina bullar/kakor.

Kommentar av Kjell
9 februari 2011

Kanongott, barnen blev sjukt förtjusta i detta. Lite mer salt än vad receptet beskriver bara. Så trycker man på lite mer smak..

Kommentar av Marie
21 december 2010

Gunnel: brukar vara fingervarmt så jästen kan göra sitt.

blir det lika bra om man byter ut rapsoljan mot olivolja tro?

Svar av Rebecca
5 februari 2011

Troligen kommer brödet få smak av olivoljan, rapsolja i sig har ju ingen speciell smak.

Kommentar av Gunnel
23 november 2010

Varm eller kall mjölk, frågar man sig?

Svar av Lotta
8 februari 2012

Det undrar jag också?!

Svar av Jesper
25 februari 2012

Med ljumen/vam mjölk jäser det lite snabbare men har du inte så brottom så funkar det utmärkt med kall mjölk


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu

Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

bakapizza.se


Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

Egna bagels är inte så krångligt att baka som det verkar. De sega och smakrika bröden som både ska kokas och gräddas i ugn går att fylla både med matiga och söta pålägg. Prova klassiska bagels med ost eller lax som fyllning. Goda både som enkel lunch och till matsäcken. Eller gör söta chokladbagels som läcker fika. Kanske en omgång goda citronbagels som kombinerar sött och syrligt? Bagels är väl värda jobbet!

 bagelsrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...