Tunna vetekakor

Mjuka, tunna och söta kakor som är mångas favorit! Du bakar dem lätt hemma i den vanliga ugnen. Klart godare än de du köper i plastpåse...

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 100 gram havregryn, 2,5 dl
  • 50 gram jäst
  • 70 gram socker, 0,9 dl
  • 100 gram rapsolja 1,2 dl
  • 700 gram vetemjöl, ca 12 dl
  • 7 gram salt, 1 tsk

Gör så här:

Häll mjölken i degbunken och finfördela jästen däri. Blanda ner alla ingredienserna utom saltet. Knåda degen i 10 minuter med degblandare eller hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen vila 30 minuter i bunken.

Tag upp på bakbordet och kavla ut till den blir en centimeter tjock. Ta ut runda kakor med ett dricksglas. Kavla ut kakorna så de är riktigt tunna.

Låt jäsa på plåten till de har blivit cirka en centimeter höga. Nagga kakorna precis innan de ska in i ugnen.

Grädda i 225 grader i fem minuter. Låt svalna under bakduk på galler.

Går fint att frysa och håller sig mjuka om de packas in i plastpåse så fort de svalnat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ronja
5 oktober 2014

Gjorde tunna vetekakor idag. Gick väldigt smidigt trots att min hushållsassistent gick sönder. Bara att knåda på. Mycket goda och väldigt lätta att göra.

Kommentar av YVONNE
17 juli 2013

SUPERGODA,LÄTTA ATT GÖRA.JAG TREDUBBLAR SATSEN SÅ RÄCKER DET ETT TAG..

Kommentar av jim
29 januari 2013

Ett jättegott bröd som jag bakar ofta.Skillnaden är utbakningen, jag formar degen till en lång korv som sedan skärs i bitar. Bröden görs inte större än att de kan stoppas i brödrosten.

Kommentar av osignerat
30 mars 2011

Tack för jätte fin hemsida, I love IT. Bakade igår tunna vetekakor, de är lite små, men hoppas att de smakar bra. Tack för att NI finns. Wendela Rahm

Kommentar av Mia
22 mars 2011

Hej! Är det någon som har provat att göra dessa så att de blir som de mjuka rågkakorna man också kan köpa? Eller är det någon som har ett sådant recept?

Kommentar av Aria
11 februari 2011

Vad är en hushållsassistent?Kan man knåda för hand om man inte har en?

Svar av Mia
22 mars 2011

Det går alldeles utmärkt att knåda degen för hand. Knåda så länge du orkar, helst 15 min. Jag brukar dock tröttna efter caa 5 min och det brukar bli bra ändå. Men som sagt, ju längre du knådar desto bättre stuktur får du på dina bullar/kakor.

Kommentar av Kjell
9 februari 2011

Kanongott, barnen blev sjukt förtjusta i detta. Lite mer salt än vad receptet beskriver bara. Så trycker man på lite mer smak..

Kommentar av Marie
21 december 2010

Gunnel: brukar vara fingervarmt så jästen kan göra sitt.

blir det lika bra om man byter ut rapsoljan mot olivolja tro?

Svar av Rebecca
5 februari 2011

Troligen kommer brödet få smak av olivoljan, rapsolja i sig har ju ingen speciell smak.

Kommentar av Gunnel
23 november 2010

Varm eller kall mjölk, frågar man sig?

Svar av Lotta
8 februari 2012

Det undrar jag också?!

Svar av Jesper
25 februari 2012

Med ljumen/vam mjölk jäser det lite snabbare men har du inte så brottom så funkar det utmärkt med kall mjölk


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se


Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

Visst har caféet på hörnet kladdkaka? Ja, fast den godaste bakar du själv och avgör precis hur kladdig du vill ha den! Kanske en salt och krispig variant med jordnötter eller en lätt kladdkaka med nötter? Mjölkfri eller glutenfri, kladdkakan smakar alltid bra.


Fast med en helt slät kladdkaka, en klick grädde och en kopp kaffe fikar du kanske allra bäst ändå?

 kladdkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...