Mjuka gifflar

Gifflar är verklig frukostlyx! Det här receptet ger mjuka, lite söta vetebrödsgifflar som smakar underbart med marmelad och ost...

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 1 dl raps- majsolja eller smält smör
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 16 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt

Gör så här:

Cirka 16-20 gifflar

Värm mjölken fingervarm och lös jästen i den. Blanda ner allt utom saltet och vetemjölet och rör någon minut, använd helst en matberedare eller annan hushållsmaskin.

Tillsätt vetemjöl litet i taget till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 30 minuter i bunken. Täck gärna med en bakduk eller med plast.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 16 eller 20 bitar. Rulla till bullar och låt bullarna vila några minuter. Kavla ut till tunna kakor som sedan rullas till gifflar. Dra ut en bit av degen och håll emot med andra handen, rulla till en tät rulle. Sätt gifflarna på bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu gifflarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Baka av i 250 grader i 8-10 minuter om du gjort små gifflar och 10-12 om du gjort större.

Låt svalna något på galler och servera sedan varma med smör, marmelad och en god ost.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
2 september 2009

Kavla ut till tunna kakor som sedan rullas till gifflar?

Dra ut en bit av degen och håll emot med andra handen, rulla till en tät rulle?

Jag förstår inte hur jag ska göra...

Menar du runda kakor? Kan du beskriva lite bättre? Jag vill gärna prova detta recept. Men jag förstår inte hur jag ska få rätt form på dem

Redaktionens kommentar
Kavla till en tunn, rund kaka. Rulla ihop den till en tät rulle, som då blir tjockare på mitten. Låt jäsa på plåt och du har en giffel! :)

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kycklingrecept

Crêpes

Crêpes är en god och enkel rätt som går fint att variera. Här är ett smakrikt recept på crêpes med kyckling!

kycklingrecept.nu

Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

sopprecept.se


Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

Få kakor och fikabröd är lika uppskattade och klassiska som kanelbullen!

Som caféägare fick jag baka plåtvis med dessa gyllenbruna läckerheter. För ung som gammal älskade bullar...

I år är det tio år sedan Kanelbullens dag först firades. Och nog finns det skäl att fira med en nybakad bulle.

bakabullar.se hittar du tipsen för de bästa kanelbullarna. Och skulle du mot förmodan vara trött på just kanelbullar så finns det recept på många andra, goda bullar!

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...