Mjuka gifflar

Gifflar är verklig frukostlyx! Det här receptet ger mjuka, lite söta vetebrödsgifflar som smakar underbart med marmelad och ost...

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 1 dl raps- majsolja eller smält smör
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 16 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt

Gör så här:

Cirka 16-20 gifflar

Värm mjölken fingervarm och lös jästen i den. Blanda ner allt utom saltet och vetemjölet och rör någon minut, använd helst en matberedare eller annan hushållsmaskin.

Tillsätt vetemjöl litet i taget till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 30 minuter i bunken. Täck gärna med en bakduk eller med plast.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 16 eller 20 bitar. Rulla till bullar och låt bullarna vila några minuter. Kavla ut till tunna kakor som sedan rullas till gifflar. Dra ut en bit av degen och håll emot med andra handen, rulla till en tät rulle. Sätt gifflarna på bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu gifflarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Baka av i 250 grader i 8-10 minuter om du gjort små gifflar och 10-12 om du gjort större.

Låt svalna något på galler och servera sedan varma med smör, marmelad och en god ost.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
2 september 2009

Kavla ut till tunna kakor som sedan rullas till gifflar?

Dra ut en bit av degen och håll emot med andra handen, rulla till en tät rulle?

Jag förstår inte hur jag ska göra...

Menar du runda kakor? Kan du beskriva lite bättre? Jag vill gärna prova detta recept. Men jag förstår inte hur jag ska få rätt form på dem

Redaktionens kommentar
Kavla till en tunn, rund kaka. Rulla ihop den till en tät rulle, som då blir tjockare på mitten. Låt jäsa på plåt och du har en giffel! :)

Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se


Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

Pannkakor brukar inte räknas till hälsokost och de som håller koll på kallorier undviker gärna dessa stekta läckerheter. Men det går faktiskt att laga riktigt goda pannkakor som är nyttiga och fungerar utmärkt till middagsmat. Byt ut helgens tacos mot pannkaksrullar med goda, mättande och nyttiga tillbehör!

Stek pannkakor med dinkel, havrepannkakor eller grahamspannkakor. Servera med grönsallad, ruccola, oliver, fetaost och marinerade kikärtor. Gör god vegetarisk aubergindipp till eller servera kycklingfilé i bitar. Yoghurt, cream fraiche eller tomatsås till och kanske lättkokt broccoli, majs och några rödlöksringar... En riktigt mättande och god pannkaka långt från den sockerstinna efterrättspannkakan med sylt och grädde!

God helg önskar pepparochsalt.se!

 pannkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...