Mjuka gifflar

Gifflar är verklig frukostlyx! Det här receptet ger mjuka, lite söta vetebrödsgifflar som smakar underbart med marmelad och ost...

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 1 dl raps- majsolja eller smält smör
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 16 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt

Gör så här:

Cirka 16-20 gifflar

Värm mjölken fingervarm och lös jästen i den. Blanda ner allt utom saltet och vetemjölet och rör någon minut, använd helst en matberedare eller annan hushållsmaskin.

Tillsätt vetemjöl litet i taget till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 30 minuter i bunken. Täck gärna med en bakduk eller med plast.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 16 eller 20 bitar. Rulla till bullar och låt bullarna vila några minuter. Kavla ut till tunna kakor som sedan rullas till gifflar. Dra ut en bit av degen och håll emot med andra handen, rulla till en tät rulle. Sätt gifflarna på bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu gifflarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Baka av i 250 grader i 8-10 minuter om du gjort små gifflar och 10-12 om du gjort större.

Låt svalna något på galler och servera sedan varma med smör, marmelad och en god ost.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
2 september 2009

Kavla ut till tunna kakor som sedan rullas till gifflar?

Dra ut en bit av degen och håll emot med andra handen, rulla till en tät rulle?

Jag förstår inte hur jag ska göra...

Menar du runda kakor? Kan du beskriva lite bättre? Jag vill gärna prova detta recept. Men jag förstår inte hur jag ska få rätt form på dem

Redaktionens kommentar
Kavla till en tunn, rund kaka. Rulla ihop den till en tät rulle, som då blir tjockare på mitten. Låt jäsa på plåt och du har en giffel! :)

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se

Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

efterratter.se


Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

Pepparochsalt älskar bra matbröd, samtidigt som vi är säkra på att bra bröd inte måste vara svårt att lyckas med. Prova några nya brödrecept. Kanske ett gott syrat fullkornsbröd som inte bara är gott utan dessutom nyttigt och fullt med fibrer?

Eller baka en annan favorit bland bröden, dinkelbröd. Dinkel, vetesorten som stått sig genom tiden och ger underbart smakrika bröd, är allt annat än svårbakad.

Känns brödbaket som ett måste? Prova ett enkelt grahamsbröd så slipper du krångla till det!

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...