Mjuka gifflar

Gifflar är verklig frukostlyx! Det här receptet ger mjuka, lite söta vetebrödsgifflar som smakar underbart med marmelad och ost...

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 1 dl raps- majsolja eller smält smör
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 16 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt

Gör så här:

Cirka 16-20 gifflar

Värm mjölken fingervarm och lös jästen i den. Blanda ner allt utom saltet och vetemjölet och rör någon minut, använd helst en matberedare eller annan hushållsmaskin.

Tillsätt vetemjöl litet i taget till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 30 minuter i bunken. Täck gärna med en bakduk eller med plast.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 16 eller 20 bitar. Rulla till bullar och låt bullarna vila några minuter. Kavla ut till tunna kakor som sedan rullas till gifflar. Dra ut en bit av degen och håll emot med andra handen, rulla till en tät rulle. Sätt gifflarna på bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu gifflarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Baka av i 250 grader i 8-10 minuter om du gjort små gifflar och 10-12 om du gjort större.

Låt svalna något på galler och servera sedan varma med smör, marmelad och en god ost.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
2 september 2009

Kavla ut till tunna kakor som sedan rullas till gifflar?

Dra ut en bit av degen och håll emot med andra handen, rulla till en tät rulle?

Jag förstår inte hur jag ska göra...

Menar du runda kakor? Kan du beskriva lite bättre? Jag vill gärna prova detta recept. Men jag förstår inte hur jag ska få rätt form på dem

Redaktionens kommentar
Kavla till en tunn, rund kaka. Rulla ihop den till en tät rulle, som då blir tjockare på mitten. Låt jäsa på plåt och du har en giffel! :)

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se


Varm vego

Varm vegogryta med quorn och chili!

Vego kan smaka fantastiskt. Prova en chili sin carne som inte skäms för sig.

Bönor och linser är framtidsmat. Miljöbra, proteinrika och fulla med smak. Billiga mättande och framförallt goda! Och det är länge sedan nu vi bara åt bruna bönor till fläsk …
I grytor och såser kommer smakerna till sin rätt. Gärna i sällskap med mustiga rotfrukter och chili. Dahl, linsgryta eller en currydoftande linsgryta med kokosmjölk? Kanske en rejäl vegogryta med rotfrukter, chili och vita bönor. Gillar du chili kan du prova chili sin carne, en variant av den klassiska rätten. Men nu ännu smakrikare och gjord på quorn som är vegetariskt. Gott som passar de flesta!

 grytrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...