Brytbröd med bovete

Ett riktigt fibertillskott på morgonkvisten? Prova bovetebullar!

Du behöver

  • 10 dl vatten
  • 5 dl krossat bovete
  • 50 gram jäst
  • 2 msk honung
  • 1 dl kruskakli
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk salt

Gör så här:

25 bitar

Koka upp vattnet och lägg i bovetet.

Låt temperaturen sjunka till ljummet och lös i jästen. Knåda sedan i alla ingredienserna utom salt och vetemjöl i en matberedare eller degblandare.

Kör någon minut och tillsätt vetemjölet till en lös deg. Knåda 10 minuter. Tillsätt saltet och kör 5 minuter.

Låt degen jäsa ca 40 minuter.

Slå upp i en smord eller bakplåtsklädd långpanna. Pensla brödet med fil eller lite olja och strö på kli.

Skär i 25-30 rutor med en vass kniv.

Låt jäsa til dubbel storlek, 45-60 minuter.

Baka av brudet i 250 grader i cirka 25 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Caramel
25 april 2011

kan man byta ut kruskakli mot havrekli för att få glutenfritt? Ja så klart byta ut vetemjölet också mot glutenfritt också

Kommentar av Linnéa
4 april 2011

Blev inte alls som på bilden..

Men det var riktigt gott :)


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

pannkakor.se

Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

pajrecept.se


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...