Tre bullar av en deg

Detta är bullarna för dej som inte kan välja sort! Eller om du vill bjuda på flera sorters nybakade bullar på en gång. Gör en deg och baka grahamsbullar, fröbullar och russinbullar med linfrön!

Du behöver

Grunddeg, grahamsbullar

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk rapsolja

Russinbullar

  • 2 msk linfrön
  • 2 msk russin

Fröbullar

  • 1 msk solrosfrön
  • 1 msk pumafrön
  • 1 msk melonkärnor

Gör så här:

18 (3X6) bullar

Blanda jäst i det kalla vattnet så det löser sig helt.

Rör ner mjölsorterna och avsluta med 7 dl av vetemjölet - degen ska nu vara ganska lös. Knåda degen med hushållsmaskin eller för hand i fem minuter. Tillsätt saltet och oljan och knåda ytterligare några minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, dela den i tre delar. Knåda i ingredienserna till russinbullarna i en del och fröna till fröbullarna i en del. Den tredje delen av degen låter du vara som den är. Tillsätt så mycket extra vetemjöl att degen är lätt att hantera och håller ihop fint.

Forma degbitarna till tre runda bitar och låt dem ligga på bakbordet under en bakduk eller kökshandduk i cirka 45 minuter eller tills jäsningen kommit igång.

Dela varje del av degen i sex bitar. Forma till bullar, gärna med olika form och lägg dem glest på två bakplåtar med bakplåtspapper.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel strolek i en kall (avstängd) ugn.

Ta ut plåtarna, värm ugnen till 225 grader och grädda bullarna i cirka 12 minuter. Låt svalna på galler och servera bullarna nybakade.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

grillrecept.nu

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se


Mat på minuter

Nyttig snabbmat med fisk och grönt till vardags

Svårt att slita dej fri från julhelgens matfester? Laga snabb och god couscouspytt med lax och fänkål på några minuter!

Efter en lång, skön och god jul vill man gärna växla över till vardagsmaten utan vare sig hälsopanik eller dietrecept. Men det får såklart gärna vara nyttigt. Och snabbt!
Fiskrätter som till exempel lyxig fisksoppa är både lätt och gott. En värmande fiskgryta passar perfekt för att höja värmen en ruggig vinterdag. Precis som fisk i ugn – torsk i timjansås är en bekväm allt–i–ett–rätt som sköter sig själv medan du gör annat.
Att smaksätta snabblagade nudlar med lax och räkor i en nudelsallad är riktig snabbmat. Eller prova vårt nya recept på couscouspytt med citron och lax. Riktig gott och nyttigt på kort tid! För vem vill inte ha en god start på ett nytt år?

 fiskrecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...