Tre bullar av en deg

Detta är bullarna för dej som inte kan välja sort! Eller om du vill bjuda på flera sorters nybakade bullar på en gång. Gör en deg och baka grahamsbullar, fröbullar och russinbullar med linfrön!

Du behöver

Grunddeg, grahamsbullar

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk rapsolja

Russinbullar

  • 2 msk linfrön
  • 2 msk russin

Fröbullar

  • 1 msk solrosfrön
  • 1 msk pumafrön
  • 1 msk melonkärnor

Gör så här:

18 (3X6) bullar

Blanda jäst i det kalla vattnet så det löser sig helt.

Rör ner mjölsorterna och avsluta med 7 dl av vetemjölet - degen ska nu vara ganska lös. Knåda degen med hushållsmaskin eller för hand i fem minuter. Tillsätt saltet och oljan och knåda ytterligare några minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, dela den i tre delar. Knåda i ingredienserna till russinbullarna i en del och fröna till fröbullarna i en del. Den tredje delen av degen låter du vara som den är. Tillsätt så mycket extra vetemjöl att degen är lätt att hantera och håller ihop fint.

Forma degbitarna till tre runda bitar och låt dem ligga på bakbordet under en bakduk eller kökshandduk i cirka 45 minuter eller tills jäsningen kommit igång.

Dela varje del av degen i sex bitar. Forma till bullar, gärna med olika form och lägg dem glest på två bakplåtar med bakplåtspapper.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel strolek i en kall (avstängd) ugn.

Ta ut plåtarna, värm ugnen till 225 grader och grädda bullarna i cirka 12 minuter. Låt svalna på galler och servera bullarna nybakade.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se


Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

En lasagne kan lagas på en mängd läckra

sätt. Vegetarisk med keso,

gjord på lammfärs eller

varför inte kycklinglasagne?

Och lasagne är inte svårlagat eller tidskrävande! Väl i ugnen sköter den sig själv och du får tid att fixa sallad, göra vitlöksbröd och provsmaka vinet!

God helg önskar Pepparochsalt!

 lasagne.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...