Grahamsbullar

Frukostbullar som jäser under natten. Perfekt när du vill ha ett gott frukostbröd men inte vill baka på morgonen.

Du behöver

  • 5 dl kallt vatten
  • 5 g jäst
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk rapsolja
  • 10-11 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk salt
  • (1/2 dl solrosfrön)

Gör så här:

32 stycken.

Lös jästen i det kalla vattnet i en bunke. Rör ner grahamsmjöl, havregryn och oljan. Knåda sedan i vetemjöl till du har en ganska fast deg som går bra att forma. Strö nu i saltet och knåda tills det blandats väl i degen.

Dela degen i två lika långa strängar på en mjölad bänk. Dela sedan bitarna på mitten, gång på gång, tills du har 32 små degbitar.

Forma till runda, höga bullar och sätt på bakplåtspapper på plåt.

Ställ i plåtarna i kall ugn och låt stå över natten. (Det går också att ställa bullarna svalt i annat dragfritt utrymme)

På morgonen: Ta ut plåtarna och värm ugnen till 250 grader.
 Sätt in bullarna och grädda i 8-10 minuter. Låt svalna på galler och servera varma.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av IS
15 juli 2013

Grahamsbullarna går ej att hålla ihop degen, för mycket sammanlagd mjölmängd med 4 dl grahamsmjöl, 4 dl havregryn och l vetemjöl. Bättring!

Kommentar av osignerat
21 september 2012

Hmm, ska det verkligen vara 5 gram jäst??

Redaktionens kommentar
Javisst - bröden ska jäsa sakta.

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

pastarecept.se

Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

hembakatbrod.se


Gott till utflykten!

Sportlovsdags

Nu är det dags för sportlov! Den som rör på sig behöver fylla på med energi, varför inte med hembakade bars laddade med solrosfrön, russin och kokos?

Det känns extra bra att ha något värmande till hands i skidbacken. Slät paprikasoppa går utmärkt att ha med i termosen. Komplettera med några mättande pestosnurror, fyllda med mozzarella och skinka, och ingen går hungrig.

Till varm choklad smakar det utmärkt med vaniljbullar... Ha en god stund i friska luften!

 utflyktsmat.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...