Grahamsbullar

Frukostbullar som jäser under natten. Perfekt när du vill ha ett gott frukostbröd men inte vill baka på morgonen.

Du behöver

  • 5 dl kallt vatten
  • 5 g jäst
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk rapsolja
  • 10-11 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk salt
  • (1/2 dl solrosfrön)

Gör så här:

32 stycken.

Lös jästen i det kalla vattnet i en bunke. Rör ner grahamsmjöl, havregryn och oljan. Knåda sedan i vetemjöl till du har en ganska fast deg som går bra att forma. Strö nu i saltet och knåda tills det blandats väl i degen.

Dela degen i två lika långa strängar på en mjölad bänk. Dela sedan bitarna på mitten, gång på gång, tills du har 32 små degbitar.

Forma till runda, höga bullar och sätt på bakplåtspapper på plåt.

Ställ i plåtarna i kall ugn och låt stå över natten. (Det går också att ställa bullarna svalt i annat dragfritt utrymme)

På morgonen: Ta ut plåtarna och värm ugnen till 250 grader.
 Sätt in bullarna och grädda i 8-10 minuter. Låt svalna på galler och servera varma.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av IS
15 juli 2013

Grahamsbullarna går ej att hålla ihop degen, för mycket sammanlagd mjölmängd med 4 dl grahamsmjöl, 4 dl havregryn och l vetemjöl. Bättring!

Kommentar av osignerat
21 september 2012

Hmm, ska det verkligen vara 5 gram jäst??

Redaktionens kommentar
Javisst - bröden ska jäsa sakta.

Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Nudelwok

Snabb nudelwok till vardag och fest

Kryddig kycklingwok på nudlar eller kanske en nudelsallad med lax?

kycklingrecept.nu

Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

kladdkakor.se


Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

Luftiga bröd med härlig skorpa går att baka på många sätt. Men till stor del hänger det på mjölet. Specialvetemjöl och durumvete gör sitt för att få den rätta smaken. Men tekniken är minst lika viktig. Bakar du luftiga långpannebröd med ost eller oliver så ska degen vara lös och riktigt ordentligt knådad. Gör du focaccia så ska den få tid att jäsa för att bli lyckad. En pizzadeg får bättre kanter om du gör en fördeg. Och frasiga smörgåsbröd på durumvete behöver formas försiktigt så inte luften går ur dem innan gräddningen. Men belöningen är riktigt god och väl värd jobbet!

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...