Nyponbröd i långpanna

Ett saftigt, samkrikt frukostbröd som bakas som brytbröd direkt i en långpanna.

Du behöver

  • 6 dl vatten
  • 50 gram jäst
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 1 dl russin
  • 1 dl linfrön
  • 3 msk nyponpulver (finmalt, torkat nypon)
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt

Gör så här:

25 bitar

Lös jästen till degen i det ljumma vattnet. Blanda ner allt utom vetemjölet och saltet. Rör några minuter och tillsätt sedan mjölet. Knåda sedan cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 30 minuter.

Tryck ut degen på bakplåtspapper i en långpanna. Degen ska vara ganska lös. Pensla med filmjölk eller mjölk och strö över lite linfrön.

Skär degen i rutor med en vass kniv ? ta gärna lite olja på kniven så fastnar den inte så lätt.

Låt nu brytbrödet jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter.

Baka av i 250 grader i 18-20 minuter.

Serveras nybakade, men går fint att frysa i plastpåse.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Anki
16 september 2012

Låter gott och enkelt. Är det samma pulver som till nyponsoppa?

Redaktionens kommentar
Nej, nyponpulver är bara malda nypon, utan socker mm. Men det går säkert med nyponsoppspulver också - prova!

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

kycklingrecept.nu

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se


Påskfika

Fika med påsktårta

Långhelgen till påsk ger gott om tid för såväl fika som trerätters, så baka en stilig påsktårta och bjud vänner och familj!

Än får vi vänta på såväl rabarber som jordgubbar, men en titt i frysen kan löna sig. Frysta hallon och vaniljkräm gör påsktårta till en söt dröm som försvinner lika fort som den kom. Choklad kan vi njuta av året om, så varför inte maffig chokladkaka med vispad grädde till? Alldeles gul citronmarängpaj står vackert på bordet till påsk. Ta tid till god fika i gott sällskap!

 bakatårta.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...