Nyponbröd i långpanna

Ett saftigt, samkrikt frukostbröd som bakas som brytbröd direkt i en långpanna.

Du behöver

  • 6 dl vatten
  • 50 gram jäst
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 1 dl russin
  • 1 dl linfrön
  • 3 msk nyponpulver (finmalt, torkat nypon)
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt

Gör så här:

25 bitar

Lös jästen till degen i det ljumma vattnet. Blanda ner allt utom vetemjölet och saltet. Rör några minuter och tillsätt sedan mjölet. Knåda sedan cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 30 minuter.

Tryck ut degen på bakplåtspapper i en långpanna. Degen ska vara ganska lös. Pensla med filmjölk eller mjölk och strö över lite linfrön.

Skär degen i rutor med en vass kniv ? ta gärna lite olja på kniven så fastnar den inte så lätt.

Låt nu brytbrödet jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter.

Baka av i 250 grader i 18-20 minuter.

Serveras nybakade, men går fint att frysa i plastpåse.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Anki
16 september 2012

Låter gott och enkelt. Är det samma pulver som till nyponsoppa?

Redaktionens kommentar
Nej, nyponpulver är bara malda nypon, utan socker mm. Men det går säkert med nyponsoppspulver också - prova!

Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se

Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

smulpaj.se


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...