Tips för bättre bullar!
Det finns en del knep som gör bakandet enklare och bullarna bättre.
- Lagom varmt vatten - ljummet. För varmt vatten tar död på jästen och då blir det dåligt med jäsandet.
- Var noga med mängderna! Mät och väg så exakt du kan.
- Hellre för lite än för mycket mjöl! Det är lätt att ta för mycket mjöl och då jäser degen dåligt och bullarn blir kompakta.
- Använd gärna maskin för att knåda degen. Degblandare eller matberedare går fint. En bra deg kräver rejäl knådning och det blir oftast bättre i maskin. Snåla inte med tiden utan knåda så länge som receptet rekomenderar.
- Låt bullarna jäsa i jämn temperatur och ha inte för bråttom. I recepten står ofta "jäs till dubbel storlek" och det är en bättre riktlinje än en exakt tid.
- Kontrollera temperaturen på ugnen - se till att den är riktigt varm när du sätter in plåten. Sätt gärna in plåten på lite för stark värme och sänk när den kommit in.
- Använd bakplåtspapper så slipper du smörja plåtar.
- Låt bullarna svalna på galler så de bevarar sin frasiga skorpa.