Mjuka grahamsbullar

Mjuka frukostbullar med knaprig yta och god grahamssmak! Perfekta till en långfrukost, eller att ha färdiga i frysen när du snabbt behöver brödbullar. Mjölk gör bullarna mjuka.

Du behöver

  • 4 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk matolja
  • 1 msk honung
  • 6 dl grahamsmjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Häll mjölen i en degbunke, matberedare eller degblandare. Lös jästen i mjölken och häll i olja och honung. Knåda i grahamsmjölet och vetemjölet.

Knåda nu ihop till en slät deg i cirka 5 minuter, gärna med maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare någon minut.

Låt nu degen jäsa i degbunken under en bakduk i cirka 30 minuter eller tills jäsningen kommit igång ordentligt.

Ta upp degen på en mjölad yta och rulla ut den till två jämntjocka längder. Dela degen på mitten tills du får 24 bitar.

Rulla degbitarna till bullar och lägg dem så glest som möjligt på bakplåtspapper på två plåtar.

Ställ plåtarna att jäsa i en avstängd (kalla) ugn med en liten skål vatten i botten. Nu ska bullarna jäsa till dubbel storlek. Tiden varierar men räkna med cirka en timme om det är varmt i rummet. Det är viktigt att degen får tid på sig att jäsa ut ordentligt - ha tålamod och utgå ifrån att bullarna ska bli dubbelt så stora när de är färdigjästa.

Ta ut plåtarna ur ugnen och värm den til 250 grader. Sätt in plåtarna, om du använder varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna på en gång, annars gräddar du en plåt åt gången.

Sänk värmen till 200 grader och grädda bullarna i cirka 10 minuter.  Låt bullarna svalna på ett galler. Vill du frysa dem så gör det så fort de är svala.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se

Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

hembakatbrod.se


Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

Ingefära är en spännande och användbar krydda. Denna smakrika rot som stammar från Kina passar fint i matlagninen. I det asiatiska köket har den använts långt tillbaka i tiden och är en viktig krydda.

Dessutom har den också använts som läkeväxt, bland annat för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Men ingefära passar också fint som smaksättare i kakor av olika slag, de välkända pepparkakorna vi bakar varje jul är ett bra exempel. Tillsammans med kardemumma ger ingefäran också fin smak åt sockerkakan. Prova ett nytt recept på Ingerfärs- och kardemummakaka till fikat. Ett enkelt och annorlunda sätt att smaksätta kakan. Servera med vispad grädde eller vaniljglass och du har en kaka som passar lika bra som efterrätt som till eftermiddagsfika!

Smaklig och kryddig fika!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...