Mjuka grahamsbullar

Mjuka frukostbullar med knaprig yta och god grahamssmak! Perfekta till en långfrukost, eller att ha färdiga i frysen när du snabbt behöver brödbullar. Mjölk gör bullarna mjuka.

Du behöver

  • 4 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk matolja
  • 1 msk honung
  • 6 dl grahamsmjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Häll mjölen i en degbunke, matberedare eller degblandare. Lös jästen i mjölken och häll i olja och honung. Knåda i grahamsmjölet och vetemjölet.

Knåda nu ihop till en slät deg i cirka 5 minuter, gärna med maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare någon minut.

Låt nu degen jäsa i degbunken under en bakduk i cirka 30 minuter eller tills jäsningen kommit igång ordentligt.

Ta upp degen på en mjölad yta och rulla ut den till två jämntjocka längder. Dela degen på mitten tills du får 24 bitar.

Rulla degbitarna till bullar och lägg dem så glest som möjligt på bakplåtspapper på två plåtar.

Ställ plåtarna att jäsa i en avstängd (kalla) ugn med en liten skål vatten i botten. Nu ska bullarna jäsa till dubbel storlek. Tiden varierar men räkna med cirka en timme om det är varmt i rummet. Det är viktigt att degen får tid på sig att jäsa ut ordentligt - ha tålamod och utgå ifrån att bullarna ska bli dubbelt så stora när de är färdigjästa.

Ta ut plåtarna ur ugnen och värm den til 250 grader. Sätt in plåtarna, om du använder varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna på en gång, annars gräddar du en plåt åt gången.

Sänk värmen till 200 grader och grädda bullarna i cirka 10 minuter.  Låt bullarna svalna på ett galler. Vill du frysa dem så gör det så fort de är svala.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

sopprecept.se

Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

tacorecept.nu


Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

På de flesta svenska caféer med självaktning kan man beställa morotskaka. Det är inte utan anledning! Rivna morötter gör kakan härligt saftig. Även rödbetor går bra att använda och resultatet blir en färgstark rödbetskaka som är extra god med citronglasyr.

Glöm bara inte bort den klassiska, kryddiga morotskakan - det är ett bakverk som håller i längden.

 morotskaka.com


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...