Mjuka grahamsbullar

Mjuka frukostbullar med knaprig yta och god grahamssmak! Perfekta till en långfrukost, eller att ha färdiga i frysen när du snabbt behöver brödbullar. Mjölk gör bullarna mjuka.

Du behöver

  • 4 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk matolja
  • 1 msk honung
  • 6 dl grahamsmjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Häll mjölen i en degbunke, matberedare eller degblandare. Lös jästen i mjölken och häll i olja och honung. Knåda i grahamsmjölet och vetemjölet.

Knåda nu ihop till en slät deg i cirka 5 minuter, gärna med maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare någon minut.

Låt nu degen jäsa i degbunken under en bakduk i cirka 30 minuter eller tills jäsningen kommit igång ordentligt.

Ta upp degen på en mjölad yta och rulla ut den till två jämntjocka längder. Dela degen på mitten tills du får 24 bitar.

Rulla degbitarna till bullar och lägg dem så glest som möjligt på bakplåtspapper på två plåtar.

Ställ plåtarna att jäsa i en avstängd (kalla) ugn med en liten skål vatten i botten. Nu ska bullarna jäsa till dubbel storlek. Tiden varierar men räkna med cirka en timme om det är varmt i rummet. Det är viktigt att degen får tid på sig att jäsa ut ordentligt - ha tålamod och utgå ifrån att bullarna ska bli dubbelt så stora när de är färdigjästa.

Ta ut plåtarna ur ugnen och värm den til 250 grader. Sätt in plåtarna, om du använder varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna på en gång, annars gräddar du en plåt åt gången.

Sänk värmen till 200 grader och grädda bullarna i cirka 10 minuter.  Låt bullarna svalna på ett galler. Vill du frysa dem så gör det så fort de är svala.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com


Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

Små och spröda skorpor passar många gånger när en mjuk kaka känns för mycket. Perfekta att ha färdiga i glas- eller plåtburk och bara ta fram när det kommer gäster. Den klassiska mandelskorpan gör sig också bra som tilltugg på ostbrickan eller buffén. En härligt spröd citronskorpa passar lika fint med ett mousserande vitt vin som till teet. Den som inte kan slita sig från chokladen bakar chokladskorpor och serverar till espresson eller latten. Stiligt och riktigt gott som går åt, så baka många!

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...