Mjuka grahamsbullar

Mjuka frukostbullar med knaprig yta och god grahamssmak! Perfekta till en långfrukost, eller att ha färdiga i frysen när du snabbt behöver brödbullar. Mjölk gör bullarna mjuka.

Du behöver

  • 4 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk matolja
  • 1 msk honung
  • 6 dl grahamsmjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Häll mjölen i en degbunke, matberedare eller degblandare. Lös jästen i mjölken och häll i olja och honung. Knåda i grahamsmjölet och vetemjölet.

Knåda nu ihop till en slät deg i cirka 5 minuter, gärna med maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare någon minut.

Låt nu degen jäsa i degbunken under en bakduk i cirka 30 minuter eller tills jäsningen kommit igång ordentligt.

Ta upp degen på en mjölad yta och rulla ut den till två jämntjocka längder. Dela degen på mitten tills du får 24 bitar.

Rulla degbitarna till bullar och lägg dem så glest som möjligt på bakplåtspapper på två plåtar.

Ställ plåtarna att jäsa i en avstängd (kalla) ugn med en liten skål vatten i botten. Nu ska bullarna jäsa till dubbel storlek. Tiden varierar men räkna med cirka en timme om det är varmt i rummet. Det är viktigt att degen får tid på sig att jäsa ut ordentligt - ha tålamod och utgå ifrån att bullarna ska bli dubbelt så stora när de är färdigjästa.

Ta ut plåtarna ur ugnen och värm den til 250 grader. Sätt in plåtarna, om du använder varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna på en gång, annars gräddar du en plåt åt gången.

Sänk värmen till 200 grader och grädda bullarna i cirka 10 minuter.  Låt bullarna svalna på ett galler. Vill du frysa dem så gör det så fort de är svala.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

pastarecept.nu

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se


Grilla

Hälsa våren vid grillen

Till Valborg vill vi grilla! Gör en riktigt god potatissallad med bacon som stillar hungern i väntan på den perfekta glöden.

Visst kan du snitsa till korven, gärna med hembakat korvbröd. Den som vill lagar cidermarinerad kyckling eller marinerade grönsaker som med enkla medel tar kvällen till nya höjder.

Ketchup får stryka på foten för hemgjord chilisås. Tzatziki eller tapenade är också favoriter till grillat. Tillbehören är minst lika viktiga för en lyckad kväll!

 helgmenyn.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Lasagne

Pasta+ugn=matkärlek! Klassisk lasagne är så nära himmelriket vi kommer på denna jord…
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...