Morotsbullar

Rivna morötter i degen gör morotsfrallorna härligt saftiga.

Du behöver

Fördeg

  • 200 g vatten (2 dl)
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 10 g jäst

Huvuddeg

  • 3 dl vatten, 37-gradigt
  • 15 g jäst
  • 180 g grahamsmjöl (3 dl)
  • 200 g finrivna morötter (ca 3 dl)
  • 2 msk rapsolja
  • 9-12 g salt (1 1/2-2 tsk)
  • ca 450 g vetemjöl special

Gör så här:

24 stycken

Fördeg:

Smula jästen och lös den i vattnet. Rör ner vetemjölet. Täck över med plastfolie eller lock och ställ i kylen. Låt stå över natten eller cirka 10 timmar.

 

Huvuddeg:

Lös jästen i det fingervarma vattnet. Blanda samman med fördegen och tillsätt rapsolja, morötter, grahamsmjöl och salt. Arbeta in vetemjölet och knåda degen i 7-8 minuter i maskin eller 12-15 för hand. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 1 1/2 timme.

Ta upp degen på bakbordet. Dela den i 24 delar om cirka 65-70 vardera och rulla bullar. Låt dem jäsa på plåt med bakplåtspapper under duk ytterligare 1 1/2 timme, eller till dubbel storlek.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 graders ugnsvärme i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se

lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

pastarecept.nu


Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

Har man tillgång till egna äpplen brukar sensommaren och hösten vara en tid för äppelexperiment. Och även i stan finns ofta svenska äpplen till bra pris och god kvalité.
De första äpplena brukar försvinna ner i äppelpajen. Med eller utan kanel? Några burkar äppelmos är ett bra sätt att lagra sommaren inför vintern. På efterrrättsfronten är både en god äppelkaka och ugnsbakad äpplen riktiga läckerheter! Behöver jag säga vaniljsås?

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...