Morotsbullar

Rivna morötter i degen gör morotsfrallorna härligt saftiga.

Du behöver

Fördeg

  • 200 g vatten (2 dl)
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 10 g jäst

Huvuddeg

  • 3 dl vatten, 37-gradigt
  • 15 g jäst
  • 180 g grahamsmjöl (3 dl)
  • 200 g finrivna morötter (ca 3 dl)
  • 2 msk rapsolja
  • 9-12 g salt (1 1/2-2 tsk)
  • ca 450 g vetemjöl special

Gör så här:

24 stycken

Fördeg:

Smula jästen och lös den i vattnet. Rör ner vetemjölet. Täck över med plastfolie eller lock och ställ i kylen. Låt stå över natten eller cirka 10 timmar.

 

Huvuddeg:

Lös jästen i det fingervarma vattnet. Blanda samman med fördegen och tillsätt rapsolja, morötter, grahamsmjöl och salt. Arbeta in vetemjölet och knåda degen i 7-8 minuter i maskin eller 12-15 för hand. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 1 1/2 timme.

Ta upp degen på bakbordet. Dela den i 24 delar om cirka 65-70 vardera och rulla bullar. Låt dem jäsa på plåt med bakplåtspapper under duk ytterligare 1 1/2 timme, eller till dubbel storlek.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 graders ugnsvärme i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com


Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

Vackert röda lingon tittar fram lite här och var och passar med sin syrliga smak både till matlagning och som ett uppfriskande tillskott i bakningen. Variera husmansrätten köttbullar med lingonsylt och laga köttbullarna på viltfärs, för att uppleva lingonens förmåga att ta fram den vilda smaken, precis som till vildsvinsskav. Till efterrätt passar en lingondessert med kanel- och kardemummagrädde - kryddor som är smakkompisar till lingon. För all del, lingonpaj passar fint det också, välj själv!

 bärrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...