Morotsbullar

Rivna morötter i degen gör morotsfrallorna härligt saftiga.

Du behöver

Fördeg

  • 200 g vatten (2 dl)
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 10 g jäst

Huvuddeg

  • 3 dl vatten, 37-gradigt
  • 15 g jäst
  • 180 g grahamsmjöl (3 dl)
  • 200 g finrivna morötter (ca 3 dl)
  • 2 msk rapsolja
  • 9-12 g salt (1 1/2-2 tsk)
  • ca 450 g vetemjöl special

Gör så här:

24 stycken

Fördeg:

Smula jästen och lös den i vattnet. Rör ner vetemjölet. Täck över med plastfolie eller lock och ställ i kylen. Låt stå över natten eller cirka 10 timmar.

 

Huvuddeg:

Lös jästen i det fingervarma vattnet. Blanda samman med fördegen och tillsätt rapsolja, morötter, grahamsmjöl och salt. Arbeta in vetemjölet och knåda degen i 7-8 minuter i maskin eller 12-15 för hand. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 1 1/2 timme.

Ta upp degen på bakbordet. Dela den i 24 delar om cirka 65-70 vardera och rulla bullar. Låt dem jäsa på plåt med bakplåtspapper under duk ytterligare 1 1/2 timme, eller till dubbel storlek.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 graders ugnsvärme i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

helgmenyn.se

Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

pannkakor.se


Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

En god gratäng är både mättande och nyttig mat. Och dessutom god nog både för vardag och till helgmat. Låt maten koka samman i ugnen medan du gör annat och njut av fantastiska smaker! Prova nya recept på torsk på couscousbädd eller gör en gratäng med pasta, zucchini, fisk och tomat som både är snabblagad och smakrikt. Gratäng är också smidigt att laga om du har rester av potatis kvar – varva ner skivor av kall potatis i en potatisgratäng med korv och färskost och njut!

 gratäng.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...