Morotsbullar

Rivna morötter i degen gör morotsfrallorna härligt saftiga.

Du behöver

Fördeg

  • 200 g vatten (2 dl)
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 10 g jäst

Huvuddeg

  • 3 dl vatten, 37-gradigt
  • 15 g jäst
  • 180 g grahamsmjöl (3 dl)
  • 200 g finrivna morötter (ca 3 dl)
  • 2 msk rapsolja
  • 9-12 g salt (1 1/2-2 tsk)
  • ca 450 g vetemjöl special

Gör så här:

24 stycken

Fördeg:

Smula jästen och lös den i vattnet. Rör ner vetemjölet. Täck över med plastfolie eller lock och ställ i kylen. Låt stå över natten eller cirka 10 timmar.

 

Huvuddeg:

Lös jästen i det fingervarma vattnet. Blanda samman med fördegen och tillsätt rapsolja, morötter, grahamsmjöl och salt. Arbeta in vetemjölet och knåda degen i 7-8 minuter i maskin eller 12-15 för hand. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 1 1/2 timme.

Ta upp degen på bakbordet. Dela den i 24 delar om cirka 65-70 vardera och rulla bullar. Låt dem jäsa på plåt med bakplåtspapper under duk ytterligare 1 1/2 timme, eller till dubbel storlek.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 graders ugnsvärme i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

://www.lammrecept.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se


Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

Smyg upp tidigt på söndagsmorgonen, duka brickan fint med duk och kanske ett ljus. Kaffekopp med fat och så ett fat nybakta doftande gifflar. Tycker pappa bäst om gifflar fyllda med nötkräm eller med honung? Eller kanske någon av varje sort? Gifflarna är också perfekta att servera till fika senare på dagen.

Om farsan är av det hälsosamma slaget kan det passa bättre med uppfriskande smoothie. Mixa snabbt ihop smoothie med hallon eller kanske blåbär! Fars dag börjar bäst med fin frukost på sängkanten.

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...