Rågbullar
Klassiska frukostbullar med fin smak. Lite grövre bullar men ändå perfekta till frukostmackan!
Du behöver
- 4 dl ljummet vatten
- 30 g jäst
- 180 g grovt rågmjöl (ca3 dl)
- 25 g honung eller sirap
- 20 g matolja
- 4 g salt (en knapp tsk)
- 350 g vetemjöl, gärna special
Gör så här:
20 stycken
Lös jästen i det ljumma vattnet. Blanda ner alla allt utom salt och vetemjöl och rör tills allt är löst. Tillsätt vetemjöl och saltet lite i taget till en slät deg och knåda några minuter för hand. Låt degen jäsa cirka 20 minuter. i degbunken
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 16 bitar. Rulla till bullar och platta till lite. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. För finare yta kan du nu pensla med filmjölk.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 30-45 minuter.
Baka av bullarna i 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna något innan de serveras varma med smör, ost marmelad eller kallskuret.
Dessa blev perfekta, rekommenderas varmt :-)