Smarta frukostbullar

Detta är nog de perfekta frukostbröden: Du gör degen på kvällen och låter den jäsa på natten. Nybakta, smakrika och knapriga bullar på morgonen!

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 5 g jäst
  • 2 1/2 dl havregryn
  • 2 1/2 dl grahamsmjöl
  • 2 1/2 dl rågmjöl
  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk matolja
  • 2 msk baksirap (eller 2 tsk bakmalt)

Gör så här:

Vispa ut jästen i det kalla vattnet. Rör ner havregyn, grahamsmjöl och rågmjöl. Tillsätt hälften av vetemjölet och rör sedan ner salt, olja och sirap.

Rör och knåda i resten av vetemjölet tills du har en deg som är möjlig att knåda.

Låt nu degen jäsa i degbunken i kyl eller svalt över natten.

På morgonen stjälper du försiktigt upp degen på en mjölad yta. Försök att inte knåda eller pressa ut luften ur degen utan forma den till en rektangel och strö över mjöl så att den går att hantera. Klipp eller skär sedan 16 avlånga bitar av degen och lägg dem glest på 2 bakplåtar. Du kan behöva mjöl för att degen inte ska vara klibbig.

Värm upp ugnen till 250 grader med 2 tsk vatten i botten.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 12-14 minuter.

Låt svalna något på galler och servera dem varma.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

veganrecept.se


Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

Bekväm mat går lätt att ha färdig i frysen eller kylen, passar vardag som fest och kan serveras ihop med de flesta tillbehör. Gratänger med potatis som bas är just bekvämt. Du kan smaksätta med vad du för tillfället råkar ha hemma. Och servera dem till det mesta!
Gör du potatisgratäng med zucchini har du en god vego–gratäng till bönsalladen. Väljer du din favoritkorv kan potatisgratängen med korv och färskost bli en riktig festrätt eller barnens älsklingsrätt! Tillsammans med en grönsallad är enkel potatisgratäng med lax en perfekt vardagsmiddag – medan samma gratäng blir festmat på buffén. Eller prova ännu ett nytt, gott recept på rotfruktsgratäng som smakar utmärkt till både söndagsstek eller ett kryddigt grillspett!

 gratäng.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...