Smarta frukostbullar

Detta är nog de perfekta frukostbröden: Du gör degen på kvällen och låter den jäsa på natten. Nybakta, smakrika och knapriga bullar på morgonen!

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 5 g jäst
  • 2 1/2 dl havregryn
  • 2 1/2 dl grahamsmjöl
  • 2 1/2 dl rågmjöl
  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk matolja
  • 2 msk baksirap (eller 2 tsk bakmalt)

Gör så här:

Vispa ut jästen i det kalla vattnet. Rör ner havregyn, grahamsmjöl och rågmjöl. Tillsätt hälften av vetemjölet och rör sedan ner salt, olja och sirap.

Rör och knåda i resten av vetemjölet tills du har en deg som är möjlig att knåda.

Låt nu degen jäsa i degbunken i kyl eller svalt över natten.

På morgonen stjälper du försiktigt upp degen på en mjölad yta. Försök att inte knåda eller pressa ut luften ur degen utan forma den till en rektangel och strö över mjöl så att den går att hantera. Klipp eller skär sedan 16 avlånga bitar av degen och lägg dem glest på 2 bakplåtar. Du kan behöva mjöl för att degen inte ska vara klibbig.

Värm upp ugnen till 250 grader med 2 tsk vatten i botten.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 12-14 minuter.

Låt svalna något på galler och servera dem varma.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se

Pizza

Ny sajt!

Ännu en god nyhet i början på året: Pepparochsalt presenterar en ny sajt med bara pizzarecept !

bakapizza.se


Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

Den som har en vinbärsbuske i trädgården vet att det sällan blir någon brist på bär. Då är det förstås bra att ta vara på bären och koka rödvinbärssaft eller svartvinbärssylt! Avvara några nävar av de färska bären och baka svartvinbärsmuffins med kokos eller vinbärspaj. Riktigt smakrik mynta är väldigt god med svartvinbär i en paj, men sockra inte för mycket! Låt syrligheten framträda.

 smakakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...