Smarta frukostbullar

Detta är nog de perfekta frukostbröden: Du gör degen på kvällen och låter den jäsa på natten. Nybakta, smakrika och knapriga bullar på morgonen!

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 5 g jäst
  • 2 1/2 dl havregryn
  • 2 1/2 dl grahamsmjöl
  • 2 1/2 dl rågmjöl
  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk matolja
  • 2 msk baksirap (eller 2 tsk bakmalt)

Gör så här:

Vispa ut jästen i det kalla vattnet. Rör ner havregyn, grahamsmjöl och rågmjöl. Tillsätt hälften av vetemjölet och rör sedan ner salt, olja och sirap.

Rör och knåda i resten av vetemjölet tills du har en deg som är möjlig att knåda.

Låt nu degen jäsa i degbunken i kyl eller svalt över natten.

På morgonen stjälper du försiktigt upp degen på en mjölad yta. Försök att inte knåda eller pressa ut luften ur degen utan forma den till en rektangel och strö över mjöl så att den går att hantera. Klipp eller skär sedan 16 avlånga bitar av degen och lägg dem glest på 2 bakplåtar. Du kan behöva mjöl för att degen inte ska vara klibbig.

Värm upp ugnen till 250 grader med 2 tsk vatten i botten.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 12-14 minuter.

Låt svalna något på galler och servera dem varma.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

semlor.nu

Soppa

Soppa räddar vardagen

En gryta full med ångande tomatsoppa, till det en bit gott bröd. Vad sägs om en sådan vardagsmiddag?

sopprecept.se


Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

Hallon är det kanske mest användbara bäret i bakning. Med choklad till hallonkladdkaka eller med lakrits i en marängtårta bidrar de med härlig arom. I skafferiet kan man titta belåtet på rader av flaskor och burkar med hallonsylt och hallonsaft. Halloncurd är väldigt användbar - den passar i rulltårta, tårtor, på glass, till pannkakor eller våfflor. Tyvärr är hållbarheten begränsad men å andra sidan brukar den gå snabbt att äta upp.

 bakatårta.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...