Havrebullar med russin

Ett gott recept på frukostbullar utöver det vanliga. Kräver lite mera jobb, men är väl värda mödan. Delar av degen görs kvällen innan.

Du behöver

Fördeg

  • 2 dl vatten
  • 200 gram grahamsmjöl
  • 2 gram jäst

Deg

  • 4 dl vatten
  • 100 gram havregryn
  • 48 gram jäst
  • 20 gram sirap
  • 50 gram linfrön
  • 80 gram russin
  • 550 gram vetemjöl
  • 5 gram salt

Gör så här:

40 stycken

Blanda fördegen i en bunke och låt stå svalt över natten.

Lös jästen till degen i det ljumma vattnet. Blanda ner fördegen och allt utom saltet och vetemjölet. Rör några minuter och tillsätt sedan mjölet. Knåda sedan cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 60 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 40 bitar (45 gram styck).

Rulla till bullar och platta till lite, nagga gärna med en gaffel. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. Pensla bullarna med filmjölk eller mjölk.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter.

Baka av bullarna i 250 grader i 10-12 minuter. Spruta gärna in lite vatten i ugnen med en blomspruta när du sätter in bullarna så får de bättre yta.

Låt svalna något på galler innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
28 januari 2011

JJag behöver i mått! Har ingen våg...

Kommentar av Mary
12 januari 2011

Blir inte detta en väldigt stum och hård deg? Ska detta verkligen funka? Och lite misstänksam blir man när det anges i receptet först att det ska bli 20 bullar sen står det dela degen i 40 bitar..... Okej degen är i blandaren och knådas just nu, vi får se om man kan använda bullarna som kanonkulor sen.... ;)

Kommentar av andrea
7 november 2008

Varför skriver ni i gram

Redaktionens kommentar
Att väga är så mycket exaktare än att mäta - i vissa recept blir resultatet bättre om mängderna är de rätta.

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

pannkakor.se

Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

efteratter.se


Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

Nu är säsongen för squash och den som provat att odla dessa snabbväxande jättefrukter vet att de finns i mängder av varianter och kan bli enorma.
När du ätit dej mätt på squashsoppa kan du prova att göra en variant med squash och svamp. Att fylla och ugnsbaka squash är en läcker rätt som passar många. Eller använd den istället för aubergin i en klassisk moussaka.
En enkel squashpudding passar både efterrätt eller som lättare kvällsrätt. Servera med frukt och lite vispad grädde!

 efterratter.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...