Havrebullar med russin

Ett gott recept på frukostbullar utöver det vanliga. Kräver lite mera jobb, men är väl värda mödan. Delar av degen görs kvällen innan.

Du behöver

Fördeg

  • 2 dl vatten
  • 200 gram grahamsmjöl
  • 2 gram jäst

Deg

  • 4 dl vatten
  • 100 gram havregryn
  • 48 gram jäst
  • 20 gram sirap
  • 50 gram linfrön
  • 80 gram russin
  • 550 gram vetemjöl
  • 5 gram salt

Gör så här:

40 stycken

Blanda fördegen i en bunke och låt stå svalt över natten.

Lös jästen till degen i det ljumma vattnet. Blanda ner fördegen och allt utom saltet och vetemjölet. Rör några minuter och tillsätt sedan mjölet. Knåda sedan cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 60 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 40 bitar (45 gram styck).

Rulla till bullar och platta till lite, nagga gärna med en gaffel. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. Pensla bullarna med filmjölk eller mjölk.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter.

Baka av bullarna i 250 grader i 10-12 minuter. Spruta gärna in lite vatten i ugnen med en blomspruta när du sätter in bullarna så får de bättre yta.

Låt svalna något på galler innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
28 januari 2011

JJag behöver i mått! Har ingen våg...

Kommentar av Mary
12 januari 2011

Blir inte detta en väldigt stum och hård deg? Ska detta verkligen funka? Och lite misstänksam blir man när det anges i receptet först att det ska bli 20 bullar sen står det dela degen i 40 bitar..... Okej degen är i blandaren och knådas just nu, vi får se om man kan använda bullarna som kanonkulor sen.... ;)

Kommentar av andrea
7 november 2008

Varför skriver ni i gram

Redaktionens kommentar
Att väga är så mycket exaktare än att mäta - i vissa recept blir resultatet bättre om mängderna är de rätta.

Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se

Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

halloweenrecept.se


Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

Lasagne är pastafavoriten för många. Att varva pastaplattor, vitsås och en god köttfärssås är den klassiska lasagnen.

Men lasagne går att göra på många sätt - en god vegetarisk lasagne eller kanske en variant med kyckling.

Och lasagne är lättlagat, går fort och är enkelt att laga till många. När formen väl är i ugnen så sköter den sig själv och det blir tid att duka och ordna tillbehören.

Servera till? Ja... vad sägs om riven parmesanost, oliver och en sallad? Kanske en skiva vitlöksbröd som aptitretare och gärna ett glas rött till. Trevlig helg från pepparochsalt.se!

 lasagne.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...