Havrebullar med russin

Ett gott recept på frukostbullar utöver det vanliga. Kräver lite mera jobb, men är väl värda mödan. Delar av degen görs kvällen innan.

Du behöver

Fördeg

  • 2 dl vatten
  • 200 gram grahamsmjöl
  • 2 gram jäst

Deg

  • 4 dl vatten
  • 100 gram havregryn
  • 48 gram jäst
  • 20 gram sirap
  • 50 gram linfrön
  • 80 gram russin
  • 550 gram vetemjöl
  • 5 gram salt

Gör så här:

40 stycken

Blanda fördegen i en bunke och låt stå svalt över natten.

Lös jästen till degen i det ljumma vattnet. Blanda ner fördegen och allt utom saltet och vetemjölet. Rör några minuter och tillsätt sedan mjölet. Knåda sedan cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 60 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 40 bitar (45 gram styck).

Rulla till bullar och platta till lite, nagga gärna med en gaffel. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. Pensla bullarna med filmjölk eller mjölk.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter.

Baka av bullarna i 250 grader i 10-12 minuter. Spruta gärna in lite vatten i ugnen med en blomspruta när du sätter in bullarna så får de bättre yta.

Låt svalna något på galler innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
28 januari 2011

JJag behöver i mått! Har ingen våg...

Kommentar av Mary
12 januari 2011

Blir inte detta en väldigt stum och hård deg? Ska detta verkligen funka? Och lite misstänksam blir man när det anges i receptet först att det ska bli 20 bullar sen står det dela degen i 40 bitar..... Okej degen är i blandaren och knådas just nu, vi får se om man kan använda bullarna som kanonkulor sen.... ;)

Kommentar av andrea
7 november 2008

Varför skriver ni i gram

Redaktionens kommentar
Att väga är så mycket exaktare än att mäta - i vissa recept blir resultatet bättre om mängderna är de rätta.

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

kaffedrinkar.se

Brownies

Blondies - brownies med vit choklad

Brownies är chokladälskarens favoritkaka. Variera med blondies på vit choklad!

browniesrecept.se


Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

Paj passar nästan alltid bra att bjuda på. En perfekt rätt att förbereda i förväg eller att snabbt svänga ihop när det är bråtom. Variationerna är oändliga och du kan lätt göra olika sorters pajbotten, med grovt eller fint mjöl efter smak och tillfälle.

Laga klassiska pajer som köttfärspaj eller en god och smakrik ostpaj.

Den som vill ha omväxling lagar kikärtspaj eller brie-och salamipaj. Kanske ett nytt, läckert recept på champinjonpaj med bacon?

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...