Franskbröd

Finns det någonting godare till frukost än helt nybakade frallor? Detta recept tar lite tid, men franskbrödbullarna blir härligt frasiga!

Du behöver

Fördeg

  • 1 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 10 gram jäst
  • 1 krm salt

Deg

  • 4 dl vatten
  • 40 gram jäst
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 13 dl vetemjöl, helst special
  • 3 tsk salt

Gör så här:

25-30 bullar

Blanda ingredienserna till fördegen och ställ dem att jäsa i rumstemperatur över natten.

Lös sedan jästen och fördegen i vattnet, blanda ner alla övriga ingredienser och knåda med degblandare eller matberedare i 10 minuter.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 10 minuter.

Låt degen jäsa i 30 minuter. Dela i 25-30 bitar och rulla till bullar. Platta ut dem lite och sätt på baklåtspapper eller smord plåt.

Pensla eventuellt med vatten och dekorera med sesamfrön eller vallmofrön.

Sätt nu ugnen på lägsta temperatur, cirka 40-50 grader. Sätt in en skål med vatten i botten och låt bullarna jäsa i ugnen till dubbel storlek.

Ta ut bullarna och värm ugnen till 250 grader.

Sätt in bullarna och spruta samtidigt in vatten i ugnen med en blomspruta. Efter tre minuter sänks temperaturen till 200 grader. Baka bullarna i 22-25 minuter.

Låt svalna på galler och spruta gärna lite vatten på bullarna när de kommer ur ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Majvor
19 juni 2015

Fördegen blev otroligt stabbig, värre än trolldeg. Jag hade i en extra dl vatten så blev den hanterlig. Och notera att det är "alla ingredienser UTOM SALT som ska i vid första knådningen. För övrigt blev de jättegoda och vackra!

Kommentar av bröd
24 juni 2011

Skålen med vatten, som man sätter in under jäsningen... ska den vara kvar under gräddningen också?

Kommentar av Mia
22 mars 2011

Ska verkligen bullarna gräddas så länge? Det bruakr ju vara 10-15 minuter när det gäller "brödbullar".

Redaktionens kommentar
Bullarna blir genombakta tidigare, men om du vill ha en knaprig yta, typisk för franskbröd behöver de längre tid i ugnen.
Kommentar av Andreas
6 oktober 2008

Mycket goda, bytte ut vetemjölet mot vetemjöl special med fullkorn. Kan tänka mig att de är ännu godare med vanligt vitt mjöl. :)


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se


Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

När pizzasuget sätter in är det svårt att stå emot. Men det finns sätt att baka en god pizza på nästan samma tid som du går till pizzerian. Är du planerad gör du en långjäst deg som ligger i kylen, färdig att baka ut när du kommer hem. Eller så slänger du ihop en snabb pizzadeg som får jäsa medan du river osten. Riktigt bråttom? Gör sconespizza som bara tar några minuter att bland ihop. Tips: Lägg pizzan på bakplåtspapper och dra över på en förvärmd plåt innan du sätter in den i ugnen så får du godare botten. Sen är det bara att välja pålägg efter behag. Margherita, capricciosa, gorgonzola, vegetarisk

 bakapizza.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...