Franskbröd

Finns det någonting godare till frukost än helt nybakade frallor? Detta recept tar lite tid, men franskbrödbullarna blir härligt frasiga!

Du behöver

Fördeg

  • 1 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 10 gram jäst
  • 1 krm salt

Deg

  • 4 dl vatten
  • 40 gram jäst
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 13 dl vetemjöl, helst special
  • 3 tsk salt

Gör så här:

25-30 bullar

Blanda ingredienserna till fördegen och ställ dem att jäsa i rumstemperatur över natten.

Lös sedan jästen och fördegen i vattnet, blanda ner alla övriga ingredienser och knåda med degblandare eller matberedare i 10 minuter.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 10 minuter.

Låt degen jäsa i 30 minuter. Dela i 25-30 bitar och rulla till bullar. Platta ut dem lite och sätt på baklåtspapper eller smord plåt.

Pensla eventuellt med vatten och dekorera med sesamfrön eller vallmofrön.

Sätt nu ugnen på lägsta temperatur, cirka 40-50 grader. Sätt in en skål med vatten i botten och låt bullarna jäsa i ugnen till dubbel storlek.

Ta ut bullarna och värm ugnen till 250 grader.

Sätt in bullarna och spruta samtidigt in vatten i ugnen med en blomspruta. Efter tre minuter sänks temperaturen till 200 grader. Baka bullarna i 22-25 minuter.

Låt svalna på galler och spruta gärna lite vatten på bullarna när de kommer ur ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Majvor
19 juni 2015

Fördegen blev otroligt stabbig, värre än trolldeg. Jag hade i en extra dl vatten så blev den hanterlig. Och notera att det är "alla ingredienser UTOM SALT som ska i vid första knådningen. För övrigt blev de jättegoda och vackra!

Kommentar av bröd
24 juni 2011

Skålen med vatten, som man sätter in under jäsningen... ska den vara kvar under gräddningen också?

Kommentar av Mia
22 mars 2011

Ska verkligen bullarna gräddas så länge? Det bruakr ju vara 10-15 minuter när det gäller "brödbullar".

Redaktionens kommentar
Bullarna blir genombakta tidigare, men om du vill ha en knaprig yta, typisk för franskbröd behöver de längre tid i ugnen.
Kommentar av Andreas
6 oktober 2008

Mycket goda, bytte ut vetemjölet mot vetemjöl special med fullkorn. Kan tänka mig att de är ännu godare med vanligt vitt mjöl. :)


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

scones.se

Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

hembakatbrod.se


Kladdkakor

Varianter

Höstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept?

Kladdkakan är en älskad kaka, bakad av alla åldrar och serverad på mängder av sätt. Äten ljummen i tv-soffan en fredag, kyld och skuren i tunna skivor på buffén, med glass och strössel på barnkalaset...

Vilken är din favorit? Säg din mening i forumet!

Men prova först noga... Kanske är det klassikern? Eller varför inte den helt nya kladdkakan med yoghurt?

Kladdig kakfest!

 kladdkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...