Fiberbullar, osötade

Riktigt grova och goda frukostbullar! Passar fint med ost och en kopp starkt kaffe eller te.

Bullarna går även fint att kalljäsa under natten och baka av på morgonen.

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 2 dl kruskakli eller vetekli
  • ½ dl linfrön
  • 2 dl havregryn
  • 3 msk olja
  • 11 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

18 stycken

Lös jästen i det ljumma vattnet. Blanda ner alla allt utom saltet och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 20 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 18 bitar. Rulla till bullar och platta till lite. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. För finare yta kan du nu pensla med filmjölk.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter. (Om du vill kalljäsa bullarna i kyl över natten täcker du dem i stället med plast och ställer in dem i kylen. Tag ut några minuter innan de sak gräddas på morgonen.)

Baka av bullarna i 250 grader i 10-12 minuter. Låt svalna något på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Hannah
13 april 2012

Varför ska man lägga i saltet sist? Jag la i allt på en gång. Vi får se hur det blir.

Svar av Namn/signatur
14 april 2012

Saltet försvårar bildandet av fina glutentrådar eller nått sånt. Jag har dock aldrig märkt någon större skillnad

Kommentar av Annika
4 mars 2011

kan man frysa sånt här bröd?

Redaktionens kommentar
Packa in noga i täta plastpåsar så går det bra.
Kommentar av louise
14 juni 2009

bytte hälften av vetemjölet till rågmjöl. smarr!

Kommentar av Birgitta
5 juni 2010

Mitt och familjens nya favvobröd!! Supergott!!!

Kommentar av renee
3 januari 2009

var lite tröga i degen efter att man helt i ca 8 dl vetemjöl och alt annat !! men var super goda..


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se

Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

pajrecept.se


Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

Vi erkänner gärna att vi älskar choklad! I allt från stabila kladdkakor till muffins. Få efterrätter är lika självklara till en god middag som de med choklad. Tackar du nej till hemgjord chokladglass, banankaka eller den härliga franska chokladkakan? Chokladälskaren som redan bakat mandelbrownies gör klokt i att prova ett nytt recept på chokladkaka med rött vin. Kan det bli godare?

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...