Fiberbullar, osötade

Riktigt grova och goda frukostbullar! Passar fint med ost och en kopp starkt kaffe eller te.

Bullarna går även fint att kalljäsa under natten och baka av på morgonen.

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 2 dl kruskakli eller vetekli
  • ½ dl linfrön
  • 2 dl havregryn
  • 3 msk olja
  • 11 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

18 stycken

Lös jästen i det ljumma vattnet. Blanda ner alla allt utom saltet och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 20 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 18 bitar. Rulla till bullar och platta till lite. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. För finare yta kan du nu pensla med filmjölk.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter. (Om du vill kalljäsa bullarna i kyl över natten täcker du dem i stället med plast och ställer in dem i kylen. Tag ut några minuter innan de sak gräddas på morgonen.)

Baka av bullarna i 250 grader i 10-12 minuter. Låt svalna något på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Hannah
13 april 2012

Varför ska man lägga i saltet sist? Jag la i allt på en gång. Vi får se hur det blir.

Svar av Namn/signatur
14 april 2012

Saltet försvårar bildandet av fina glutentrådar eller nått sånt. Jag har dock aldrig märkt någon större skillnad

Kommentar av Annika
4 mars 2011

kan man frysa sånt här bröd?

Redaktionens kommentar
Packa in noga i täta plastpåsar så går det bra.
Kommentar av louise
14 juni 2009

bytte hälften av vetemjölet till rågmjöl. smarr!

Kommentar av Birgitta
5 juni 2010

Mitt och familjens nya favvobröd!! Supergott!!!

Kommentar av renee
3 januari 2009

var lite tröga i degen efter att man helt i ca 8 dl vetemjöl och alt annat !! men var super goda..


Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se

Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

bakakaka.se


Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

Morötter i kakan är en fin idé som använts långt tillbaka i tiden. Den vitaminrika roten har en sötaktig smak som passar utmärkt till mjuka kakor. En morotskaka blir dessutom saftig och håller sig fint några dagar i kylen.

Prova en god morotskaka med choklad.

Eller gör en smakrik kaka med mandel och honung. En klassisk morotskaka med glasyr av färskost är aldrig fel! Vill du ha ett lättare alternativ som trots det smakar riktigt bra ska du prova en mager morotskaka.

Garanterat god fika!

 morotskaka.com


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...