Frallor

Enkla att baka, mjuka och väldoftande. Hembakade frallor slår det mesta!

Du behöver

  • 6 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 25 g jäst
  • 1 msk honung
  • 9 g salt (1 1/2 tsk)
  • 180 g grahamsmjöl (3 dl)
  • ca 750 g vetemjöl special (ca 13 dl)
  • ägg + sesam- eller vallmofrön till pensling

Gör så här:

24 stycken

Smält smöret i en kastrull, slå över mjölken och låt bli fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölkblandningen, honung, grahamsmjöl och salt. Knåda ner vetemjölet lite åt gången och knåda i 6-8 minuter i maskin eller cirka 12-15 för hand. Låt degen jäsa övertäckt i bunke i cirka 45 minuter eller tills den nått dubbel storlek.

Ta upp degen och dela den i bitar om 55-60 g styck eller cirka 24 stycken. Rulla till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Vispa upp ett ägg med lite vatten och pensla bullarna. Strö över sesam- eller vallmofrön. Låt jäsa ytterligare cirka 45-60 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Grädda bullarna i cirka 13 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Påskfika

Fika med påsktårta

Långhelgen till påsk ger gott om tid för såväl fika som trerätters, så baka en stilig påsktårta och bjud vänner och familj!

bakatårta.se

Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

pannkakor.se


Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

Texmex-inspirerade smaker har tagit svenskarna med storm och gör tacopaj till en favorit hos många. Den klassiska köttfärspajen kan bli riktigt kryddig på fler sätt - med smakrik fetaost och kryddstark korv mer än motsvarar den förväntningarna.

Blir momenten i tillagningen för många? För att laga kryddig korvpaj behöver du bara fräsa svamp och lök och vispa samman en äggstanning. Låt pajen sköta sig själv i ugnen och njut av riktigt god mat mitt i veckan!

 pajrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...