Frallor

Enkla att baka, mjuka och väldoftande. Hembakade frallor slår det mesta!

Du behöver

  • 6 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 25 g jäst
  • 1 msk honung
  • 9 g salt (1 1/2 tsk)
  • 180 g grahamsmjöl (3 dl)
  • ca 750 g vetemjöl special (ca 13 dl)
  • ägg + sesam- eller vallmofrön till pensling

Gör så här:

24 stycken

Smält smöret i en kastrull, slå över mjölken och låt bli fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölkblandningen, honung, grahamsmjöl och salt. Knåda ner vetemjölet lite åt gången och knåda i 6-8 minuter i maskin eller cirka 12-15 för hand. Låt degen jäsa övertäckt i bunke i cirka 45 minuter eller tills den nått dubbel storlek.

Ta upp degen och dela den i bitar om 55-60 g styck eller cirka 24 stycken. Rulla till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Vispa upp ett ägg med lite vatten och pensla bullarna. Strö över sesam- eller vallmofrön. Låt jäsa ytterligare cirka 45-60 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Grädda bullarna i cirka 13 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av hh
22 november 2017

Jk


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...