Frallor

Enkla att baka, mjuka och väldoftande. Hembakade frallor slår det mesta!

Du behöver

  • 6 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 25 g jäst
  • 1 msk honung
  • 9 g salt (1 1/2 tsk)
  • 180 g grahamsmjöl (3 dl)
  • ca 750 g vetemjöl special (ca 13 dl)
  • ägg + sesam- eller vallmofrön till pensling

Gör så här:

24 stycken

Smält smöret i en kastrull, slå över mjölken och låt bli fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölkblandningen, honung, grahamsmjöl och salt. Knåda ner vetemjölet lite åt gången och knåda i 6-8 minuter i maskin eller cirka 12-15 för hand. Låt degen jäsa övertäckt i bunke i cirka 45 minuter eller tills den nått dubbel storlek.

Ta upp degen och dela den i bitar om 55-60 g styck eller cirka 24 stycken. Rulla till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Vispa upp ett ägg med lite vatten och pensla bullarna. Strö över sesam- eller vallmofrön. Låt jäsa ytterligare cirka 45-60 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Grädda bullarna i cirka 13 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av hh
22 november 2017

Jk


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

kokasylt.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se


Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

Mat äter vi förstås oavsett väder, men när solen nu börjat lysa varmare blir man ofta sugen på någonting lätt och gott. Scones passar utmärkt som solig försommarfika! Någonting snabbare går det knappast att hitta och så enkelt att alla klarar av att baka dem. Men framförallt är det så gott med nybakade scones...

Prova ett extra soligt recept med majsmjöl i degen! Majsscones går fint att servera med smör, marmelad och vanlig hårdost. Men de smakar också fint tillsammans med en bit ädelost eller en skiva lufttorkad skinka.

Solig vårfika önskar pepparochsalt.se!

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...