När är degen färdigjäst?

Jag tycker det är ruskigt svårt att veta när degen jäst klart. Jag har gjort kalljästa frukostbullar ett par gånger och tycker att det är svårt att avgöra när degen jäst klart. Första satsen fick jäsa i 12 timmar i kylen. Bullarna sprack i sidorna när jag gräddade. Vilket ska betyda att degen inte var färdigjäst. Nästa sats fick jäsa i 24 timmar. När jag "petade" på degen var det som den sjönk ihop lite. Vad betyder detta. Är degen överjäst eller "underjäst"?

- Magnus

Det låter som om bullarna var lite överjästa om de föll samman när du kände på dem. Prova att korta tiden lite. Så länge bullarna jäser rakt upp, inte spricker upp och inte flyter ut är du på rätt väg.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av sndra; de sprack på sidorna pga att de fick en skorpa upptill som gjorde att de inte kunde jäsa mer på höjden. spraya dom med vatten samt lägg över en fuktig handduk alt plastfilm
23 september 2012

de sprack på sidorna pga att de fick en skorpa upptill som gjorde att de inte kunde jäsa mer på höjden. spraya dom med vatten samt lägg över en fuktig handduk alt plastfilm

Kommentar av kockan
30 juli 2011

Har den jäst till dubbel storlek kan du vara säker det jäst färdigt




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se


Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

Snabbare väg till fullkomlig bakglädje finns knappast. Scones är verkligen en vinnare i köket! Vi bjuder på tre rykande färska recept att variera de klassiska sconesen med. Redaktionens absoluta favorit är sconesen med äpple och kanel - de klarade sig knappt förbi fotograferingen... Fast våra grova scones på rågsikt och frön är en stadig vardagshjälte som kanske är allra godast tillsammans med lite honung och smör.

Är du glutenintolerant eller vill prova att baka med skrädmjöl vill vi slå ett slag för glutenfria scones. Vi bakar dem på havre och gör dem saftiga med finrivna morötter.
Mycket bakglädje önskar redaktionen!

 scones.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...