När är degen färdigjäst?

Jag tycker det är ruskigt svårt att veta när degen jäst klart. Jag har gjort kalljästa frukostbullar ett par gånger och tycker att det är svårt att avgöra när degen jäst klart. Första satsen fick jäsa i 12 timmar i kylen. Bullarna sprack i sidorna när jag gräddade. Vilket ska betyda att degen inte var färdigjäst. Nästa sats fick jäsa i 24 timmar. När jag "petade" på degen var det som den sjönk ihop lite. Vad betyder detta. Är degen överjäst eller "underjäst"?

- Magnus

Det låter som om bullarna var lite överjästa om de föll samman när du kände på dem. Prova att korta tiden lite. Så länge bullarna jäser rakt upp, inte spricker upp och inte flyter ut är du på rätt väg.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av sndra; de sprack på sidorna pga att de fick en skorpa upptill som gjorde att de inte kunde jäsa mer på höjden. spraya dom med vatten samt lägg över en fuktig handduk alt plastfilm
23 september 2012

de sprack på sidorna pga att de fick en skorpa upptill som gjorde att de inte kunde jäsa mer på höjden. spraya dom med vatten samt lägg över en fuktig handduk alt plastfilm

Kommentar av kockan
30 juli 2011

Har den jäst till dubbel storlek kan du vara säker det jäst färdigt




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Kladdkakor

Elegant

Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.

kladdkakor.se


Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

Frasiga frallor i all ära, men ibland behöver man vakna riktigt mjukt! Tunna, mjuka vetekakor med ost kan aldrig vara fel! Den som vill äta lite luftigare bakar tekakor. Sedan finns alltid nyponbullar, mjuka hålkakor eller kanske ett gott franskbröd. Mjuka gifflar smakar förresten utmärkt med smör, ost och lite citrusmarmelad! God morgon!

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...