När är degen färdigjäst?

Jag tycker det är ruskigt svårt att veta när degen jäst klart. Jag har gjort kalljästa frukostbullar ett par gånger och tycker att det är svårt att avgöra när degen jäst klart. Första satsen fick jäsa i 12 timmar i kylen. Bullarna sprack i sidorna när jag gräddade. Vilket ska betyda att degen inte var färdigjäst. Nästa sats fick jäsa i 24 timmar. När jag "petade" på degen var det som den sjönk ihop lite. Vad betyder detta. Är degen överjäst eller "underjäst"?

- Magnus

Det låter som om bullarna var lite överjästa om de föll samman när du kände på dem. Prova att korta tiden lite. Så länge bullarna jäser rakt upp, inte spricker upp och inte flyter ut är du på rätt väg.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av sndra; de sprack på sidorna pga att de fick en skorpa upptill som gjorde att de inte kunde jäsa mer på höjden. spraya dom med vatten samt lägg över en fuktig handduk alt plastfilm
23 september 2012

de sprack på sidorna pga att de fick en skorpa upptill som gjorde att de inte kunde jäsa mer på höjden. spraya dom med vatten samt lägg över en fuktig handduk alt plastfilm

Kommentar av kockan
30 juli 2011

Har den jäst till dubbel storlek kan du vara säker det jäst färdigt




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

bagelsrecept.se

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se


Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

Vi är många som gillar scones! Att scones är populärt är kanske inte så konstigt - detta snabba bröd, som inte behöver jäsa, är lättbakat, kan varieras på många sätt. Och det smakar fantastiskt!

Nybakade scones, med smör och ost, kanske en god citrusmarmelad eller sommarens sylt från förrådet? Och så te till, förstås!

Variera sconesen med ett recept där torkad frukt och grahamsmjöl ger god smak åt brödet. Baka en omgång fruktscones, koka en kanna gott te och njut inne i värmen medan vårvintern härjar som värst utanför fönstret.

Snabba, men varma mathälsningar från pepparochsalt!

 scones.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...