När är degen färdigjäst?

Jag tycker det är ruskigt svårt att veta när degen jäst klart. Jag har gjort kalljästa frukostbullar ett par gånger och tycker att det är svårt att avgöra när degen jäst klart. Första satsen fick jäsa i 12 timmar i kylen. Bullarna sprack i sidorna när jag gräddade. Vilket ska betyda att degen inte var färdigjäst. Nästa sats fick jäsa i 24 timmar. När jag "petade" på degen var det som den sjönk ihop lite. Vad betyder detta. Är degen överjäst eller "underjäst"?

- Magnus

Det låter som om bullarna var lite överjästa om de föll samman när du kände på dem. Prova att korta tiden lite. Så länge bullarna jäser rakt upp, inte spricker upp och inte flyter ut är du på rätt väg.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av sndra; de sprack på sidorna pga att de fick en skorpa upptill som gjorde att de inte kunde jäsa mer på höjden. spraya dom med vatten samt lägg över en fuktig handduk alt plastfilm
23 september 2012

de sprack på sidorna pga att de fick en skorpa upptill som gjorde att de inte kunde jäsa mer på höjden. spraya dom med vatten samt lägg över en fuktig handduk alt plastfilm

Kommentar av kockan
30 juli 2011

Har den jäst till dubbel storlek kan du vara säker det jäst färdigt




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

kladdkakor.se

Kladdkakor

Lyxig kladdkaka

Dags för en härlig långfika i helgen? Prova nya, goda recept på kladdkaka med jordnötter!

kladdkakor.se


Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

Rabarberns syrliga smak lyfts fram fint av sötma. Passa på att lagra ett stycke försommar till gråare dagar i form av chutney eller sylt! Fast allra godast är rabarbern förstås just nu i en rabarberpaj. Med kardemumma, kolasmak eller havretäcke kanske? Och så kan du se fram emot att göra rabarber- och jordgubbssaft, när den tiden kommer...

 smulpaj.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...